Cine sunt câştigătorii premiilor la Gala PIN Awards 2023. Decanul Facultăţii de Informatică a primit premiul pentru întreaga carieră

sâmbătă, 13 mai 2023, 01:50
5 MIN

Industria Tech din Iaşi şi-a desemnat aseară câştigătorii, în cadrul Galei PIN Awards 2023. Participarea masivă a oamenilor din companiile de tehnologie, IT&O şi din mediul de afaceri a demonstrat că gala, ajunsă la a şasea ediţie, a căpătat deja maturitate, iar ecosistemul PIN a devenit un nucleu al industriei Tech. 

Mai mult decât în alţi ani, PIN Awards 2023 a pus accent pe educaţie, atât din România cât şi din Republica Moldova, iar premiul pentru întreaga carieră a fost oferit decanului Facultăţii de Informatică Iaşi (FII) din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iftene.

Profesor de peste 11 ani la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, implicat în permanenţă în activităţi didactice şi în proiecte internaţionale de cercetare, Adrian Iftene a accentuat în discursul său, la primirea trofeului, pe lipsa cadrelor didactice, atât la nivel universitar cât şi preuniversitar, care să poată pregăti mai mulţi IT-işti – o discuţie mai veche, la care învăţământul de stat ieşean nu a reuşit să-i găsească rezolvarea, deşi piaţa muncii cere mult mai mulţi specialişti decât reuşeşte şcoala să pregătească.

Premiul special al juriului a fost acordat echipei Aeroportului Internaţional IAŞI, cu precizarea că fără aeroport, nu s-au putea vorbi de dezvoltarea mediului de afaceri, inclusiv a celui din tehnologie.

Pentru dezvoltare, Aeroportul Iaşi a dezvoltat “un proiect cu impact internaţional, cu o valoare totală de peste 447 milioane de lei. Din această sumă, 85% reprezintă contribuţia de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% este contribuţia de la bugetul de stat, iar restul va fi alocat din bugetul instituţiei. Cu această investiţie, vom marca începutul unui nou capitol în dezvoltarea întregii regiuni a Moldovei”, a motivat juriul, în timp ce directorul Aeroportului, Romeo Vatră, absolvent al liceului de Informatică din Iaşi şi al Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare şi-a găsit uşor locul în gala performanţei din tehnologia ieşeană.

Managerul anului a fost numit Ştefan Rus, de la compania NESS, iar femeia anului în IT&O chemată să-şi ridice trofeul PIN Awards 2023 a fost Mirela Ţibu, de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Iaşi.

“Este organizator de concursuri şi evenimente, coordonator de practică pedagogică, profesor şi co-autor a mai multor lucrări de specialitate din domeniul informaticii. Contribuţia sa remarcabilă ajută la promovarea competenţelor IT în rândul tuturor liceenilor, inclusiv a fetelor, fiind ea însăşi un exemplu de lider al tehnologiei”, a motivat juriul.

„Am organizat această ediţie a galei în jurul tranziţiei de la ITO la TECH pentru a cuprinde mai bine transformarea domeniului şi a vizualiza mai bine impactul din viitorul apropiat asupra dezvoltării Regiunii Moldovei de Vest”, a declarat Dan Zaharia, organizatorul Galei PIN AWARDS 2023.

Câştigătorii celorlalte categorii de premii din concurs au fost:

TUIASI – 5G LAB, pentru Education Initiative of the Year

NESS , premiat pentru Top Employer Branding Initiative. (Ness a realizat campania aniversară de 10 ani „The Sound of Success” care a adus un impact pozitiv fulminant atât pentru angajaţi, cât şi pentru public. Cântecul creat în colaborare cu artistul Spike a avut peste 315.000 de vizualizări organice pe YouTube şi un feedback excelent din partea ascultătorilor).

Tekwill in Every School a primit premiul pe secţiunea Best ITO Initiative in Republic of Moldova

Proiectul a dezvoltat opt cursuri pentru profesii ale viitorului în limba română şi în limba rusă. Cursurile sunt predate de peste 1.000 de profesori în 333 de şcoli din întreaga ţară, ca discipline opţionale. Datorită acestui program, peste 50.000 de elevi şi-au dezvoltat competenţe digitale, antreprenoriale, creative şi sociale.

Digital Innovation Zone a fost premiat pentru Impactul în Comunitate. Potrivit juriului, “câştigătorul la această secţiune este singurul centru de inovare digitală de nivel european, din Regiunea Nord-Est, creat ca iniţiativă non-profit din 2019, de către organizaţii, universităţi şi actori locali din ecosistemul de inovare din regiune. Această iniţiativă ajută IMM-urile, instituţiile publice şi întreprinderile inovatoare în procesul de digitalizare prin soluţii noi, transformaţionale”.

Visma este compania care a primit premiul CSR Initiative of the Year, pentru că a realizat “două proiecte cu impact deosebit: Muzeul ştiinţei în aer liber – loc de joacă şi învăţare interactiv pentru copii şi Simulatorul de avion, în care cei mici pot trăi experienţa simulată a zborului într-o machetă de avion, chiar în zona de plecări internaţionale a aeroportului din Iaşi. Ambele proiecte au implicat contribuţia angajaţilor la dezvoltarea oraşului, prin susţinerea viitoarelor generaţii în descoperirea şi folosirea tehnologiei”.

Iar Amazon Iaşi a primit trofeul pentru Office Development of the Year, pentru că a creat un nou sediu pentru angajaţii din Iaşi cu o suprafaţă totală de aproximativ 33.000 de mp utili, unde vor lucra peste 2000 de persoane.

În categoria Companies, premiile au fost obţinute de:

SCC Services Romania – Most Active ITO Company in Western Moldova (except Iaşi)

Dentflow – Start-Up of the Year,

Genpact – New entrant of the Year,

Tremend Software Consulting – IT Company of the Year,

Conduent Business Services – Outsourcing Company of the Year

Digitail Veterinary Software – Transaction of the Year for a Local IT Company. “Compania care a câştigat recunoaşterea la această secţiune a creat o platformă care automatizează munca administrativă a veterinarilor. Anul acesta, startup-ul a primit 11 milioane de dolari investiţie Series A Atomico.

Fondatorii săi îşi propun să folosească fondurile pentru a se extinde în Statele Unite şi Canada şi ulterior, la nivelul întregului glob”, a motivat juriul. Mai multe detalii, despre această investiţie, găsiţi aici

Gala premiilor PIN este un eveniment anual şi are ca intenţie să răsplătească firmele şi companiile solide, start-up-urile inovatoare, antreprenoriatul curajos din regiune, evenimentele comunitare relevante, precum şi proiectele durabile ale mediului academic.

Comentarii