Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un căţel salvat de pe stradă, punctul de plecare pentru o investiţie de 11 milioane de dolari într-un start-up ieşean

GALERIE
Ruxandra_and_Sebastian
  • Ruxandra_and_Sebastian
- +

Digitail a primit o finanţare de 11 milioane de dolari pentru o platformă care ajută medicii veterinari şi proprietarii de animale de companie. 750 de clinici din întreaga lume folosesc acum softul dezvoltat de ieşeni. Compania ieşeană şi-a mutat sediul în SUA, dar a rămas cu partea operaţională la Iaşi

 

Finanţare record, de 11 milioane de dolari, pentru Digitail, un start-up din Iaşi, fondat în urmă cu cinci ani de doi tineri, Ruxandra Pui (28 ani) şi Sebastian Gabor (32 ani). Anunţul a fost făcut de Atomico, o companie de investiţii financiare, cu sediul în Londra, care a condus runda de finanţare deschisă pentru Digitail. Important de subliniat e şi că echipa de la Atomico a fost responsabilă pentru expansiunea globală, angajări şi marketing la companii de la Skype şi Google la Twitter şi Uber.

Un căţel salvat de pe stradă, priceperea în IT şi marketing, un fin spirit de observaţie şi dorinţa de a găsi soluţii la probleme, au transformat rapid startup-ul ieşean într-un răsfăţat al rundelor de finanţare. Acum, Digitail are motive întemeiate să spere la statutul de lider mondial pe piaţa platformelor online de îngrijire a animalelor.

Cititi si: Un startup IT, înfiinţat de trei români, a obţinut o finanţare de 220.000 euro

“Am salvat un căţel, de care m-am ataşat şi am avut grijă şi, cu ocazia asta, am văzut că experienţa de a merge la un cabinet veterinar e «arhaică», deşi veterinarii sunt super pasionaţi de ceea ce fac şi vor să ajute animăluţele. Pur şi simplu nu au nici timp, şi nici unelte, ca să ofere o altfel de experienţă”, a explicat Sebastian Gabor, pentru Ziarul de Iaşi. Digitail este o platformă all-in-one de îngrijire a animalelor de companie, care deserveşte medicii veterinari şi “părinţii” animalelor de companie, “iar la noi în echipă suntem cu toţii «părinţi» de animale sau iubitori de animale de companie”, a mai adăugat co-fondatorul Digitail.

Platforma deserveşte 1,4 milioane de animale de companie

Digitail a fost fondată în 2018 de Sebastian Gabor şi Ruxandra Pui, care anterior au fondat împreună studioul de dezvoltare şi consultanţă ITGambit. “Misiunea companiei este de a le oferi medicilor veterinari posibilitatea de a oferi tratamente mai inteligente, mai eficiente şi mai personalizate animalelor de companie. Prin automatizarea tuturor necesităţilor, de la un capăt la altul al gestionării unui spital de animale, cum ar fi programarea, păstrarea înregistrărilor, comunicarea cu clienţii şi gestionarea inventarului, medicii veterinari pot vedea de două ori mai mulţi pacienţi pe zi”, se arată în comunicatul transmis de Atomico.

În acest moment, Digitail colaborează cu peste 750 de clinici din întreaga lume. De la căţelul salvat de pe stradă de Sebastian, la aproximativ 1,4 milioane de animale de companie deservite în prezent prin intermediul aplicaţiei, au trecut cinci ani şi câteva runde de finanţare. La un an de la lansare, în 2019, Digitail câştiga marele premiu de 50.000 de euro la Startarium Pitchday, o competiţie în care antreprenorii îşi prezintă pe scurt businessul, prezentând soluţia pentru digitalizarea carnetelor de sănătate ale animalelor de companie. Asta după ce obţinuse şi o finanţare de 220.000 euro de la investitori din nordul Europei. În 2021, mai multe fonduri de investiţii, precum Gradient Ventures (fond de investiţii al gigantului Google), byFounders şi Partech, şi mai mulţi business-angels au acordat o finanţare de 2,5 milioane de dolari startup-ului ieşean.

Jumătate din utilizatori sunt români

Concret, platforma digitalizează sarcinile administrative ale spitalelor de animale, de la programarea şi păstrarea înregistrărilor, la gestionarea inventarului, facturare şi comunicarea cu clienţii. De asemenea, proprietarii de animale de companie pot primi rezumate medicale direct în aplicaţia Digitail şi pot comunica direct cu medicul veterinar cu doar câteva clicuri, unde înregistrările şi feedback-ul pot fi urmărite cu uşurinţă de ambele părţi.

Din cele peste 750 de clinici veterinare care folosesc zilnic Digitail, aproximativ jumătate sunt din România. Iar dacă finanţatorii străini au apărut şi s-au entuziasmat la scurt timp după lansarea startup-ului, specialiştii din clinicile veterinare din România au fost puţin mai greu de convins să adopte noua tehnologie, în locul fişelor de pacient pe suport de hârtie, de exemplu. “Sincer, nu a fost uşor, dar nici greu, să îi convingem. Au văzut avantajele încă de la început. Însă erau prinşi în activitatea de zi cu zi, erau ocupaţi şi nu reuşeam din prima să explicăm cât de mult îi ajutăm: ne-a luat ceva timp să găsim mesajul potrivit”, mărturiseşte Sebastian.

Review-uri foarte bune

Între timp, Digitail şi-a mutat oficial sediul în SUA, dar sediul operaţional a rămas în România. A ajuns însă şi una dintre aplicaţiile apreciate în magazine de aplicaţii. În App Store, e evaluat cu 5 stele din 5, în Google Play, după 171 de review-uri, aplicaţia ieşenilor a obţinut nota 4,4 din 5 şi are peste zece mii de descărcări, iar pe platforma online softwareadvice.com, ratingul este de 4,77/5.

Cititi si: Un tânăr programator ieşean a convins un juriu să-i dea 50.000 de euro în 8 minute

Specialiştii de la softwareadvice.com notează, după ce au analizat aplicaţia Digitail, că “este foarte aproape de a fi de neînlocuit. (...) Este uşor de utilizat şi plăcut de privit. Poate fi accesat de oriunde şi oferă informaţii valoroase atât pentru medicii veterinari, cât şi pentru proprietarii de animale de companie. Unul dintre cele mai bune lucruri - memento-urile pe care le trimiteţi clienţilor dvs. cu privire la nevoile animalelor lor de companie”. Cât despre punctele “contra”, americanii notează: “Nu am identificat nimic contra, echipa ne-a ajutat de fiecare dată când am avut probleme sau întrebări. Singurul lucru minor pe care îl urăsc este faptul că atunci când caut ceva nu găsesc preţul cu privire la produsul respectiv”.

Fondatorii şi echipa deţin 60%

Accelerată de pandemie, deţinerea de animale de companie în întreaga lume este în prezent în plină expansiune, piaţa de îngrijire a animalelor de companie fiind estimată la 200 de miliarde de dolari în prezent - şi urmând să crească la peste 300 de miliarde de dolari până în 2030 – se mai arată în comunicatul emis de Atomico.

„Cererea consumatorilor pentru îngrijirea animalelor de companie a crescut foarte mult, dar sistemele pe care se bazează veterinarii pentru a le oferi îngrijire nu sunt adecvate scopului: sunt depăşite, de cele mai multe ori funcţionează încă pe servere locale în clinică şi sunt construite fără a se gândi la proprietarul animalului de companie”, a declarat Andreas Helbig, directorul Atomico, care a continuat: „Soluţia Digitail este atât de puternică pentru că abordează toate aceste provocări: este cloud-first şi acoperă absolut toate fluxurile de lucru de la un capăt la altul în clinică şi în colaborare cu proprietarii de animale de companie - de la simplele memento-uri de vaccinare până la dosare de sănătate mai sofisticate şi gestionarea inventarului.” Odată cu închiderea rundei de finanţare, Andreas Helbig, directorul Atomico, s-a alăturat consiliului de administraţie al Digitail, ca parte a investiţiei.

“Atomico a investit în ultima rundă, a devenit un investitor minoritar. Firma e în continuare (peste 60%) deţinută de founder şi de echipă, în proporţie de peste 60%”, a declarat Sebastian Gabor.

Ce vor face cu 11 milioane de dolari?

Cât despre finanţarea de 11 milioane de dolari, Digitail o va folosi “pentru a-şi extinde în continuare operaţiunile în SUA şi Canada şi pentru a-şi continua expansiunea globală. Finanţarea din seria A va permite, de asemenea, Digitail să îşi extindă profunzimea produselor şi gama de caracteristici, aprofundând şi mai mult natura colaborativă a platformei sale all-in-one”.

Din Londra, SUA sau Suedia, investitorii sau utilizatorii platformei Digitail privesc cu încredere spre startupul ieşean, care are ambiţia de a deveni numărul unu în lume pe piaţa soluţiilor IT pentru îngrijirea animalelor. “Unul din primii clienţi a fost chiar „Urgenţe veterinare” din Bucium. E, totuşi, piaţa cu care am început”, spune Sebastian, semn că legătura Digitail cu Iaşul rămâne puternică, şi nu doar datorită căţelului salvat, care i-a inspirat pe fondatori. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri