Consiliul Judeţean vrea o piscină olimpică la Brătuleni. Primăria vrea una în Iași. Concurență

luni, 22 august 2022, 01:50
2 MIN
 Consiliul Judeţean vrea o piscină olimpică la Brătuleni. Primăria vrea una în Iași. Concurență

Consiliul Judeţean (CJ) modifică proiectul Sălii Polivalente propus în Miroslava. Încă din 2019, autoritatea locală a transmis în proprietatea CJ un teren de 6,7 ha pentru un astfel de proiect, dar investiţia nu s-a concretizat. Acum, CJ spune că vrea să construiască un complex sportiv metropolitan care să cuprindă atât o sală polivalentă, cât şi un bazin olimpic.

 Primăria Miroslava şi-a dat acordul pentru modificarea de proiect, dar a redus din suprafaţa oferită iniţial: 2 ha vor rămâne la autoritatea locală pentru alte proiecte pe care primăria comunală vrea să le deruleze în zonă. Terenul este foarte bine amplasat, pe raza localităţii Brătuleni, cu acces la centura Sud a Iaşului, în apropriere de sensul giratoriu din dreptul intrării în localitatea Uricani. „După apariţia pandemiei Covid-19 activitatea şi fondurile CJ au fost direcţionate în susţinerea spitalelor din subordine pentru combaterea acestia. Având în vedere diminuarea acestei presiuni pe CJ revenim şi la proiectele de interes public şi social.

În vederea diversificării ofertei de obiective de interes public şi social în judeţul Iaşi dorim să completăm solicitarea de finanţare de la Compania Naţională de Investiţii SA astfel încât pe amplasamentul din satul Brătuleni să realizăm un Complex Sportiv Metropolitan format din Sala Polivalentă şi Bazin Olimpic de Înot”, se precizează într-o adresă a CJ către Primăria Miroslava. Proiectul unei Săli Polivalente se află pe o listă de sinteză a CNI pentru investiţii viitoare, dar acest lucru nu asigură acces la finanţare: banii pentru astfel de proiecte sunt alocaţi netransparent de CNI, iar factorul politic pare să primeze. Cu toate că Iaşul este condus atât la nivel local, cât şi la nivel judeţean de administraţii liberale, în contextul unui guvern condus de PNL, nici Primăria, şi nici CJ nu a reuşit până acum să atragă fonduri pentru realizarea unui astfel de proiect.

În schimb, cele două instituţii concurează pe pielea ursului din pădure: Primăria Iaşi aşteaptă şi ea o finanţare de la CNI, tot pentru o Sală Polivalentă, dar care este prevăzută pentru zona Moara de Vânt. În plus, la Primărie există şi un proiect pentru resuscitarea proiectului de bazin olimpic din Grădinari, dar în afara unei corespondenţe cu Ministerul Educaţiei şi a unor decizii formale în Consiliul Local, municipalitatea nu a reuşit să materializeze investiţia. 

Comentarii