De Business

Punem punctul pe știi

Contractul de parteneriat dintre Iulius Real Estate şi Oil Terminal a fost semnat. Investiţie de 800 milioane de euro

joi, 14 septembrie 2023, 10:29
5 MIN
 Contractul de parteneriat dintre Iulius Real Estate şi Oil Terminal a fost semnat. Investiţie de 800 milioane de euro

Pe data de 14 septembrie 2023, la sediul Ministerului Energiei, Oil Terminal S.A. şi Iulius Real Estate S.R.L. au semnat un contract de parteneriat. Astfel, un teren de 38 de hectare deţinut de Oil Terminal S.A., societate pe acţiuni din care Ministerul Energiei deţine 87,75%, inactiv de peste 10 ani şi care a găzduit spaţii de depozitare a produselor petroliere, este redat oraşului ca o zonă urbană sustenabilă şi accesibilă pentru întreaga comunitate, cu aport la dezvoltarea economică, turistică, socială şi culturală a oraşului Constanţa. 

Pe lângă investiţia estimată la peste 815 milioane de euro în valorificarea terenului ca proiect ce integrează grădini urbane, birouri, zonă de shopping şi divertisment, facilităţi educaţionale şi culturale, dar şi o infrastructură integrată pentru susţinerea mobilităţii şi conectivităţii, IULIUS va achita către Oil Terminal S.A. o taxă anuală de superficie de 2 milioane de euro, indexabilă.

„Acest parteneriat între o companie cu capital majoritar de stat şi un antreprenor român serios, cu rezultate demonstrate, reprezintă cea mai mare şansă de dezvoltare pentru Constanţa şi Dobrogea. Obiectivul este transformarea comunităţii printr-un spaţiu modern, atrăgător pentru oportunităţi economice şi turism, indiferent de sezon. Încurajăm toate companiile din portofoliul ministerului economiei să încheie astfel de parteneriate, într-un mod competitiv şi transparent, şi să contribuie astfel la bunăstarea românilor prin crearea de locuri de muncă şi prin creşterea calităţii vieţii,” a declarat Sebastian Burduja, ministrul energiei.

„Acest parteneriat reprezintă materializarea unui obiectiv foarte important din strategia de dezvoltare pentru anii 2020 – 2025 a Oil Terminal S.A., privind valorificarea unui teren inactiv de peste 10 ani, întrucât activitatea anterioară a devenit incompatibilă pentru a se desfăşura în oraş, aproape de zone locuibile. Astfel, ne susţinem implementarea proiectelor investiţionale conexe activităţii principale. Aveam nevoie de un partener cu viziunea şi capacitatea de a fructifica acest teren nu doar ca demers de business, ci ca unul cu impact pentru comunitate. Ne bucurăm că, la invitaţia noastră lansată public, Iulius Real Estate a fost printre companiile care au depus oferte şi singura care şi-a asumat ecologizarea terenului, un criteriu principal în procesul de selecţie. Cunoscând experienţa Iulius, avem convingerea că oraşul va câştiga un proiect cu un rol definitoriu pentru dezvoltarea Constanţei, ca urmare a unei investiţii istorice pentru regiunea de sud-est a României şi nu numai”, a declarat Viorel – Sorin Ciutureanu, Directorul General Oil Terminal.

Prima etapă: ecologizarea terenului
Reintroducerea terenului în circuitul economic va fi realizată prin construirea unui proiect de regenerare şi dezvoltare urbană de către IULIUS, iar acest parteneriat va contribui la creşterea gradului de acoperire a nevoilor comunităţii locale şi regionale şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii, într-un mod sustenabil şi responsabil. Ca primă etapă a asocierii, IULIUS şi-a asumat stingerea obligaţiilor de mediu cu privire la teren şi ecologizarea acestuia, un obiectiv prioritar al Oil Terminal S.A., care a fost şi un criteriu definitoriu în demersul de selecţie al partenerului pentru valorificarea acelui activ. Ecologizarea terenului a reprezentat o preocupare a companiei pentru un timp îndelungat, însă Oil Terminal S.A. nu a dispus de fonduri proprii disponibile pentru realizarea lucrărilor necesare.

„Constanţa este noua noastră destinaţie, oraş cu un potenţial major de creştere şi capital uman valoros. Obiectivul nostru este unul ferm, acela de a oferi comunităţii locale un proiect deschis şi util tuturor, cu grădini urbane şi funcţiuni de relaxare, divertisment şi culturale, dar şi un hub de oportunităţi de dezvoltare, prin care vor fi create numeroase locuri de muncă. Credem cu tărie în potenţialul Constanţei şi avem expertiza şi resursele necesare pentru a realiza un proiect care să susţină oraşul portuar să capitalizeze pe toate atuurile sale şi să devină unul dintre centrele regionale puternice economic. Vom face acest lucru alături de comunitatea locală, înţelegând în profunzime nevoile şi aşteptările locuitorilor, aşa cum am făcut şi în cazul celorlalte proiecte de regenerare urbană de la Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca”, a declarat Iulian Dascălu, Preşedintele companiei IULIUS.

Proiect mixed-use cu parc, grădină botanică, pol de business şi concepte de divertisment
Proiectul va fi dezvoltat după conceptul de oraş în oraş, iar aici oamenii vor avea acces la toate facilităţile de care au nevoie pentru un stil de viaţă urban sustenabil. Demersul va integra o grădină botanică şi parc cu funcţiuni de relaxare, sport şi entertainment în aer liber, dar şi o componentă de birouri, astfel încât să se creeze oportunităţi investiţionale şi să susţină retenţia tinerelor talente locale şi dezvoltarea centrului universitar. Va fi şi o destinaţie pentru shopping şi recreere, cu noi concepte de retail şi entertainment, fresh market cu producători şi antreprenori locali, restaurante, bistrouri şi cafenele tematice, dar şi funcţiuni culturale şi de divertisment, care să asigure posibilităţi de petrecere a timpului liber într-o manieră calitativă tot timpul anului.

Oil Terminal S.A. este o companie petrolieră cu o tradiţie de peste 125 de ani, cu o poziţie strategică în zona Mării Negre, fiind cel mai mare operator de produse pe mare, cu rezultate ce reflectă performanţa. Asocierea cu Iulius Real Estate se încadrează în strategia de dezvoltare durabilă a companiei, prin valorificarea activelor neutilizate, în degradare şi consumatoare de resurse, în vederea modernizării activelor existente şi dezvoltării de noi capacităţi de depozitare. Totodată, prin diversificarea activităţii, Oil Terminal S.A. doreşte să contribuie şi la realizarea unei investiţii majore în Constanţa, care să conducă la crearea de noi locuri de muncă, la activităţi de susţinere economică, o îmbunătăţire a calităţii vieţii şi nivelului de trai, atractivitatea turistică a oraşului şi dezvoltarea de funcţiuni sociale.

Iulius Real Estate este divizia de dezvoltare a grupului IULIUS, care are 25 de ani de experienţă în real estate şi expertiză în dezvoltarea unor proiecte de regenerare urbană de anvergură în Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava, care includ retail, office, entertainment şi parcuri ample. Investiţiile Iulius au condus la dezvoltarea oraşelor ca destinaţii de business pentru companii internaţionale şi atracţii turistice, crearea a 35.000 de locuri de muncă, realizarea unor grădini de mari dimensiuni cu facilităţi pentru petrecerea timpului liber, implementarea unor strategii de sustenabilitate integrate, prin construcţii verzi şi operare responsabilă, dar şi asigurarea de infrastructură pentru conectivitate şi mobilitate – www.iuliuscompany.ro.

 

Comentarii