Cosette Chichirau, replică la un articol de opinie: Puterea de a fi propriul stăpân

sâmbătă, 16 iulie 2022, 19:32
5 MIN
 Cosette Chichirau, replică la un articol de opinie: Puterea de a fi propriul stăpân

Cu câteva zile în urmă, Ziarul de Iași a publicat o opinie a dlui Pavel Lucescu cu privire la candidaturile la Primăria Iași (Articolul poate fi citit aici). Dat fiind că acea opinie conține mai multe inexactități și insinuări, care pot influența negativ percepția asupra mea, sunt obligată să reacționez.

Sa începem cu afirmația: “Cu puţin timp în urmă, Cosette Chichirău şi-a aranjat un interviu la Hotnews, cel mai probabil plătit”.

În primul rând, un astfel de interviu nu există. Adevărul este că eu am declarat că nu candidez la alegerile parlamentare din 2024 și că mă voi dedica exclusiv proiectelor locale pentru Iași într-un interviu, neplătit și nesolicitat de mine, la Tele M. De acolo, știrea a mers în toată presa locală și națională. 

Hotnews a preluat un fragment din acest interviu, la fel cu multe alte publicații. 

În al doilea rând, la Hotnews nu poți nici să “aranjezi” și nici să “plătești” pentru că Hotnews nu se pretează sub nicio formă la așa ceva și pe acest lucru se bazează și buna reputație a publicației. Pentru edificarea dlui Lucescu, îl invit să contacteze redacția Hotnews. 

Autorul încearcă printr-un fals (aranjarea unui interviu care nu există) și o insinuare (“cel mai probabil plătit”) să inducă ideea că altfel declarațiile mele nu ar fi fost preluate pentru că sunt incapabilă să fac știri în mod natural. S-a văzut însă, din numărul de preluări, că este de interes că un politician are o direcție clară și că nu se agață de un scaun, având în spate o carieră internațională în sistemul privat. Da, în privat, pentru că într-acolo mă uit, de fapt, cu nostalgie și speranță și acolo mă voi întoarce. 

De altfel, anunțul că eu nu sunt deloc interesată să mai obțin un mandat de parlamentar, chiar dacă s-ar ruga cineva de mine, nu este nou. Am anunțat acest lucru și în interviul neplătit de la Ziarul de Iași din 27 mai 2022 și în multiple ședințe și întâlniri din filială. 

Această decizie a mea este fermă și definitivă, nu are legătură cu situația din partid și nu este direct legată de candidaturile la Primăria Iași. 

De aceea, afirmația autorului că “mișcarea a avut doar rolul de a fura startul în USR” este o presupoziție pe care o promovează pentru a decredibiliza o asumare de care puțini politicieni sunt capabili: că au valoare reală, de piață, în afara politicii și că nu depind nici de banii și nici de statutul oferit de locul din Parlament. 

Domnule Lucescu, vă transmit un mesaj direct și clar: eu nu depind nici financiar, nici personal și nici profesional de partid sau de politică. 

Am o valoare profesională reală, dovedită de o experiență bogată în mediul privat concurențial din Statele Unite, unde nu m-a pus nimeni cu mâna, nu m-a numit nimeni, nu m-a recomandat nimeni și nimic decât propria muncă și capacitate intelectuală. În afară de părinții mei, nu m-a făcut nimeni om. 

Și este foarte trist când privesc spre politica noastră și văd, cu unele excepții care sunt în mare parte colegi de-ai mei din USR, cum CVul nu contează. Contează să fii șmecher și într-atât de manipulator încât să păcălești oamenii că ai avea o substanță profesională. Contează să faci cum zice șefu’ că el e cel care, dacă nu te pune cu mâna pe o listă, va găsi altceva la stat, într-o instituție. Vedem această realitate tristă zi de zi. 

Mulți, foarte mulți politicieni români, la nivel local și național nu au o valoare de piață. Și îi și vedem cum după ce părăsesc scena sunt proptiți în tot felul de sinecuri la stat. Ei, acești politicieni care nu și-ar mai găsi niciun job în mediul privat, îngroașă administrația. 

Desigur, atitudinea mea deranjează foarte mult. Cum îndrăznesc eu să-mi afirm propria valoare de profesionist, confirmată de economia concurențială? Și mai ales, cum îndrăznesc eu, ca femeie, să lucrez la o carieră politică de anvergură? Pot și sunt justificată în această direcție pentru că îmi iubesc orașul și îmi iubesc țara și am dreptul să muncesc în viața publică pentru idealul românilor de a trăi mai bine în țara lor. 

Am puterea uriașă de a fi propriul meu stăpân. Doar dacă ești propriul tău stăpân poți să-i servești pe oameni. 

Există ieșeni pe care-i cunosc și care au o viziune pentru viitorul acestui oraș, dar nu-și asumă să intre în politică pentru că e un loc murdar, din care ieși murdărit. Ei rămân oameni de afaceri, intelectuali, medici, avocați sau în alte ocupații din sfera privată.

Candidatura mea este și o încurajare pentru ei. Da, se poate și în România, ca oameni cu cariere profesionale în spate să între în politică și să reușească, chiar dacă este îngrozitor de dificil, și să-și transforme viziunea în realitate. Să ai anvergură profesională înseamnă să fi făcut ceva important într-un sistem deschis și concurențial, să fii respectat de instituții internaționale, să fi acumulat o expertiză valoroasă într-un domeniu printr-un efort prelungit și persistent. 

Sper să apuc ziua când o carieră în sistemul public din România va fi la fel de prețuită precum una în mediul privat, așa cum se întâmplă în țările civilizate. 

Dacă facem un clasament al politicienilor ieșeni pe acest criteriu, veți vedea o scenă tristă, dominată de oameni politici cu ambiții nemărginite, dar lipsiți total de voce și de realizări personale.

Domnule Lucescu, vă mulțumesc pentru oportunitatea pe care mi-ați oferit-o de a vorbi despre lucrurile importante din comunitatea noastră. Vă doresc ca pe viitor să vă informați mai bine și vă asigur de respectul meu.

Comentarii