COVID: Stocul de remdesivir este pe sfârșite. Cepoi îndeamnă la vaccinare antigripală

miercuri, 23 septembrie 2020, 01:59
3 MIN
 COVID: Stocul de remdesivir este pe sfârșite. Cepoi îndeamnă la vaccinare antigripală

Ieri am fost în top 3 după Bucureşti şi Suceava. 5 decese într-o zi înseamnă o creştere de 3,7% a numărului de decese.

Cinci ieşeni infectaţi cu SARS COV2 şi-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore, au anunţat oficialii de la Grupul pentru Comunicare Strategi­că, numărul total de decese ajungând la 141. Ieri, Iaşul a urcat din nou pe podium, ocupând cu 57 locul III, du­pă Bucureşti şi Suceava.

Referitor însă la modul de raportare a datelor privind infecţia cu noul coronavirus, conducerea Direc­ţiei de Sănătate Publică a anunţat că s-a găsit soluţia ca acestea să fie colectate în timp real. „Încercăm să utilizăm aplicaţia CaPeSaRo oferită de Autoritatea Naţională a Calătăţii în Sănătate pentru a putea colecta datele în timp real, fără să mai fie nevoie să mai fie trimise pe email şi aşa mai departe. Adică în momentul în care datele sunt strânse de persoanele competente, aceastea sunt văzute la toate nivelurile care au acces şi care trebuie să le vadă şi care întocmesc rapoartele de care se face vorbire zilnic“, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Mai avem remdesivir pentru o săptămână

Dacă majoritatea spitalelor mari din ţară au atras atenţia asupra faptului că stocul de remdesivir este epuizat, la Spitalul de Boli Infec­ţioase Sfânta Parascheva mai există pentru o săptămână. „Mai avem 88 de flacoane de remdesivir în farmacie. Am solicitat Ministerului Sănă­tăţii suplimentarea cu 500 de flacoane. Vom vedea câte vom primi“, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Aceasta a adăugat că medicamentul este extrem de important în tratarea bolnavilor de COVID 19. La Iaşi, după primul lot de 10 pacienţi trataţi cu remdesivir, medicii infecţionişti au ajuns la concluzia că este mai bine ca medicamentul să fie administrat nu în ultima fază a bolii, ci înainte ca bolnavul să ajungă la Terapie Intensivă. Rezultatele au fost remarcabile, toţi ceilalţi 10 pacienţi trataţi cu remdesivir fiind declaraţi vindecaţi.

Remdesivirul este un an­tiviral fabricat de compania farmaceutică americană Gilead. României i-au fost alocate de către Comisia Eu­ropeană aproape 14 mii de flacoane de Remdesivir. Ele ajung pentru tratarea a 2.800 de pacienţi. Până acum au fost distribuite către spitalele din ţara noastră în jur de 11 mii de flacoane. Iar restul de 2.600 ar urma să ajungă săptămâna viitoare.

Cepoi: „Vaccinul antigripal, obligatoriu pentru a preveni un risc major“

În condiţiile pandemiei cu noul coronovirus, dar şi în contextul debutului sezonului rece, medicii sfătuiesc populaţia să se vaccineze antigripal. „În această situaţie este absolut necesar să conştientizăm faptul că nu ne mai trebuie încă o infecţie virală peste cea care ne bântuie la ora actuală. Recomand tuturor persoanelor, în primul rând, sigur, celor vulnerabile, dar nu numai, ci tuturor să se vaccineze pentru că este o măsură de prevenire a unui risc major“, a subliniat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

În urmă cu câteva zile, DSP Iaşi a primit prima tranşă de vaccine antigripal, respective 15.600 de doze. Primii care vor fi vaccinaţi vor fi persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cei cu boli cronice, respiratorii, cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical şi femeile gravide.

Comentarii