De Business

Punem punctul pe știi

Cresc din nou ratele la credite. Ratele legate de ROBOR sunt mai mari cu jumătate față de astă-iarnă

vineri, 01 iulie 2022, 09:58
1 MIN
 Cresc din nou ratele la credite. Ratele legate de ROBOR sunt mai mari cu jumătate față de astă-iarnă

Ratele pentru peste o treime din creditele ipotecare de la bănci vor crește începând de vineri ca urmare a actualizării indicatorului de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), scrie Profit.ro. 

Vor fi actualizate și graficele de rambursare pentru o parte din debitorii care au credite ipotecare legate de ROBOR, care a înregistrat o nouă creștere usturătoare ce duce la rate mai mari cu aproape jumătate decât cele plătite în ultimul trimestru al lui 2021.

Din toamnă, IRCC crește din nou și mult mai amplu, cu cel mai ridicat pas de la introducerea indicatorului. Analiștii văd niveluri și mai ridicate ale dobânzilor în perioada următoare.

De la începutul lunii iulie și până la finele lunii septembrie se va aplica noua valoare a IRCC, de 2,65%, în creștere de la 1,86% în trimestrul precedent. Noua valoare este calculată pe baza dobânzilor la tranzacțiile interbancare din ianuarie-martie, când inflația anuală era mai redusă și dobânda cheie, mai mică.

Din octombrie și până la finele anului se va aplica o nouă valoare a IRCC, calculată de Profit.ro, pe baza datelor publicate de Banca Națională a României, la 4,06%. Creșterea de peste 1,4 puncte procentuale a valorii IRCC este cea mai mare de la introducerea indicatorului în primul trimestru din 2019, când a înlocuit ROBOR în ca parte variabilă în contractele în lei încheiate între persoanele fizice și bănci.

Comentarii