De Sănătate

Punem punctul pe știi

Conferinţa Naţională ”Certitudini şi Controverse în Patologia Infecţioasă”

Creşte numărul de cazuri noi de persoane infectate HIV!

joi, 21 iunie 2018, 17:15
4 MIN
 Creşte numărul de cazuri noi de persoane infectate HIV!

Problematica prevenţiei şi a tratamentului HIV este una dintre temele principale a manifestării care se desfăşoară zilele acestea la Iaşi. Evenimentul reuneşte peste 200 de medici infecţionişti din întreaga ţară.

Astăzi au demarat la Iaşi lucrările Conferinţei Naţionale ”Certitudini şi Controverse în Patologia Infecţioasă”. Manifestare deja de tradiţie a şcolii de medicină din Iaşi, conferinţa a ajuns la cea de-a XIV-a ediţie, medicii ieşeni precizând că îşi doresc ca la ediţia viitoare manifestarea să capete caracter internaţional. De precizat că anul acesta peste 200 de medici participă la lucrările manifestării care se desfăşoară pe parcursul a trei zile. ”Ne bucură foarte mult prezenţa în număr mare a medicilor tineri, decizia noastră fiind ca medicii rezidenţi să se poată înscrie gratuit la conferinţă. Evenimentul este unul de anvergură: alături de calitatea speakerilor şi a prezentărilor, putem puncta şi alte aspecte. Sâmbătă vom lansa un proiect de cercetare care va avea ca obiectiv urmărirea eficacităţii tratamentelor pentru pacienţii cu Hepatică B cronică  din zona de NE a României. De asemenea, vom avea şi două lansări de carte. Un volum sub redacţia domnului dr. Mihnea Hurmuzache, volum care reprezintă o sinteză a prezentărilor ce vor fi susţinute la conferinţă. La aceasta se adaugă o altă lansare a unei cărţi care reprezintă o premieră în România:”Abordul interdisciplinar în Infecţia cu HIV”, sub redacţia mea şi a domnului profesor Streinu-Cercel.

 

Cartea reuneşte nume sonore ale medicinei ieşene, medici din diverse specialităţi care au acumulat experienţă în terapia infecţiei HIV în specialitatea lor. O astfel de abordare a pacienţilor cu HIV este esenţială pentru evoluţia lor şi reprezintă o premieră pentru România. Să nu uităm că infecţia HIV reprezintă încă o problemă, trendul îmbolnăvirilor fiind în creştere în Moldova. Spre deosebire de alte zone ale ţării unde s-au înregistrat 20 de cazuri noi pe an, în Regiunea de NE a României avem o creştere a numărului de cazuri noi: 100 pe an, în ultimii cinci ani. Momentan principalul motiv pentru această creştere o reprezintă raporturile sexuale neprotejate între persoanele heterosexuale.  Avem şi o creştere dar mult mai mică a numărului de cazuri noi cu HIV în urma administrării de droguri i.v. sau a relaţiilor sexuale între persoanele homosexuale”, a subliniat prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, preşedinte executiv al conferinţei.

Abordarea interdisciplinară va trebui să devină o obişnuinţă în practica medicală!

”O astfel de conferinţă nu reprezintă doar un motiv pentru ca medicii să se întâlnească  şi să discute aspecte medicale de rutină. Fiecare speaker şi fiecare prezentare are în spate un back-ground, o experienţă care trebuie cunoscute, discutate şi analizate. Să nu uităm alături de teme importante cu ar fi tratamentul hepatitelor cronice şi infecţia HIV, conferinţa abordează şi teme care presupun interdisciplinaritate şi colaborare: abordarea infecţiilor sistemului nervos central, infecţiile fungice care sunt din ce în ce mai frecvente nu doar la pacienţi imunodeprimaţi, ci şi la pacienţi vârstnici şi pacienţi cu boli asociate. Acest mod de a aborda un caz dificil –  prin colaborare între diferiţi specialişti – reprezintă de fapt abordarea corectă care va trebui să devină o obişnuinţă în practica medicală”, a declarat şef. de lucrări dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, preşedinte organizator al conferinţei.  Acesta a mai adăugat că medicii ieşeni îşi doresc ca ediţia de anul viitor să aibă caracter internaţional. ”Sperăm ca anul viitor să internaţionalizăm această întâlnire . în fiecare an încercăm să abordăm un nivel superior  şi ne dorim ca ediţiile viitoare să devină şi mai bune decât precedentele”. 

De adăugat şi un aspect discutat la una dintre primele prezentări susţinute în dimineaţa zilei de ieri: o cercetare care abordează în paralel ”stresul bateriilor”şi stresul personalului medical. Dacă  bacteriile au reacţii diferite  când sunt ”atacate”  cu diverse antibiotice, personalul medical este stresat în proporţie de 97% de hârtiile pe care trebuie să le completeze şi de discuţiile cu pacienţii şi familiile lor. ”Procentajul este copleşitor. Cele mai mare stres pentru personalul medical îl reprezintă completarea sutelor de hârtii şi documente. Foarte aproape, pe locul doi, este discuţia cu pacienţii şi  familiile lor.  Rezultatele aceste cercetări ridică semne de întrebare asupra problemelor care stresează cu adevărat  personalul medical şi a faptului că nu pare să existe soluţii pentru acestea”, a mi adăugat dr. Mihnea Hurmuzache.

 

 

Comentarii