Criză de sânge: pacienţii trebuie să-şi caute donatori înainte de operaţii

joi, 08 iulie 2021, 01:53
3 MIN
 Criză de sânge: pacienţii trebuie să-şi caute donatori înainte de operaţii

La Spitalul "Sf. Spiridon" sunt rezolvate numai urgenţele

Criza de sânge loveşte la Iaşi. La Spitalul "Sfântul Spiridon" se amână zilnic cel puţin două operaţii din această cauză. Prioritate o au urgenţele medicale. Medicii fac un apel disperat la donatori pentru ca operaţiile să nu fie amânate pe bandă rulantă.

Ieri, în jurul prânzului, un grav accident rutier a avut loc pe raza localităţii Leţcani. În urma impactului dintre un autoturism şi un camion, un tânăr de 29 de ani a ajuns în şoc hemoragic, cu ruptură de splină, direct în sala de operaţii. Medicii SMURD au făcut imediat un apel de urgenţă către populaţie, tânărul având nevoie de sânge grupa A II pozitiv. Nu este însă singura operaţie care la Spitalul "Sfântul Spiridon" stă în "stand by" pe fodul crizei de sânge din această perioadă. "Cam doi pacienţi în fiecare zi sunt amânaţi în afara situaţiilor de urgenţă, pentru a putea să fie asigurată o minimă cantitate de sânge necesară în preoperator şi care poate fi necesară în timpul intervenţiei chirurgicale", a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt.

În aceste condiţii, operaţii de anvergură, cum ar fi cele pentru neoplazii digestive, se amână o zi, două, trei, atât cât este nevoie până se găseşte un donator. Se aduc unităţi de sânge din toate judeţele Moldovei, iar pacienţilor care nu sunt urgenţe li se pune în vedere să încerce să rezolve singuri problema înainte de a intra în sala de operaţie. "Ca în fiecare vară obişnuită, şi se pare că şi aceasta este o vară obişnuită, numărul donatorilor de sânge scade, iar nevoia de sânge este mare. Avem nevoie de sânge pentru traumatisme. Acum două zile a fost internat un traumatism toracic sever, necesitând intervenţie chirurgicală şi apoi transfuzie de sânge în Terapie Intensivă. Este nevoie de sânge în chirurgie, în ortopedie, în gastroenterologie, hematologie, dar şi în alte secţii. În aceste condiţii, o parte din intervenţiile chirurgicale şi ortopedice se amână. Sunt situaţii în care echipa medicală, din Urgenţă, Chirurgie, ATI nu poate face nimic, dacă nu transfuzează o cantitate de sânge pacientului. Ieşenii sunt invitaţi să doneze. Cei din judeţele Moldovei sunt invitaţi să doneze la centrele lor şi sângele va ajunge în primul rând către spitalele din Iaşi care sunt cele mai solicitate", a mai spus Diana Cimpoeşu. 

Comentarii