Criză majoră de locuri pentru bolnavii COVID, spitalul mobil stă încuiat. Care e explicaţia?

luni, 28 septembrie 2020, 02:59
3 MIN
 Criză majoră de locuri pentru bolnavii COVID, spitalul mobil stă încuiat. Care e explicaţia?

Mediciii sperau ca unitatea să se deschidă în weekend, dar termenul a fost amânat.

Situaţie limită în spitalele COVID şi suport COVID din judeţul Iaşi. Ieri, mai erau libere şapte paturi la Terapie Intensivă şi opt locuri la confirmaţi, în toate unităţile medicale. Deşi spitalul modular ar rezolva problema crizei de locuri pentru pacienţii COVID 19, acesta întârzie să-şi deschidă porţile din cauză că, deocamdată, nu este stabilită schema de personal.

Cel mai modern spital de boli infecţioase din regiunea Moldovei încă mai aşteaptă până când primul pacient va fi transferat aici. Dacă oficialităţile sperau la sfârşitul săptămânii trecute să înceapă activitatea la spitalul modular de la Leţcani, termenul a fost amânat pentru acest weekend. Din declaraţii rezultă că pacienţii sunt transferaţi momentan doar pe hârtie, dar viitorul sună optimist.

„În acest moment, organizăm transferul pacienţilor de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul de Pneumoftiziologie. E vorba de doar o parte dintre pacienţi, nu toţi. Acest lucru se va realiza efectiv când vom reuşi să acoperim necesarul de personal atât pentru zona de ATI, cât şi pentru zona de confirmaţi. Dacă lucrurile merg conform planificării noastre, este posibil ca de la 1 octombrie să putem începe activitatea acolo”, a declarat Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Acesta a adăugat că nu ştie şi nu poate face o diferenţă între numărul de cadre medicale care, cel puţin scriptic, ar urma să fie detaşat la spitalul modular în perioada imediată şi necesarul per total de cadre pentru unitatea medicală. Mai exact, câţi medici şi asistenţi lipsesc.

„Nu ştiu să fac vreo diferenţă în acest moment între ce avem acum şi cât e necesar. Pot să spun că e nevoie de 15 medici şi asistenţi medicali pe ATI şi pentru cealaltă zonă este vorba de 10 medici şi 80 de asistenţi”, a mai spus Vasile Cepoi.

În ceea ce priveşte data la care primul bolnav COVID 19 va fi transfera la spitalul modular, aceasta nu este bătută în cuie de către conducerea Spitalului de Boli Infecţioase. De asemenea, nici necesarul exact de cadre medicale ce urmează să fie detaşat la Leţcani nu este clar stabilit.

„Organizarea continuă. Suntem în perioada de inventarere, de preluare a echipamentelor de acolo. Este o procedură minuţioasă, dar pe care noi sperăm să o definitivăm în următoarele zile. Într-adevăr, din punct de vedere al organizării personalului, aceasta s-ar putea face începând cu o dată de “întâi”, eventual 1 octombrie, pentru că trebuie să gândim graficele la nivelul fiecărei zone din unitatea mobilă. În funcţie de numărul de paturi cu care vom porni activitatea, vor fi detaşate şi cadrele medicale. Nu vom merge de la început cu toate paturile disponibile. În funcţie de evoluţia procesului epidemiologic, vom gândi repartiţia pacienţilor şi cadrelor la Leţcani“, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Comentarii