De Business

Punem punctul pe știi

Cu ochii pe imobiliare. Începe sau nu declinul pe piața locuințelor?

luni, 17 octombrie 2022, 07:00
2 MIN
 Cu ochii pe imobiliare. Începe sau nu declinul pe piața locuințelor?

Pandemia nu a afectat negativ achiziția de locuințe și imobiliarele. Dimpotrivă, s-a construit mai mult, s-a cumpărat mai mult. Piața și-a urmat cursul, într-o perioadă cu dobânzi bune și creșteri salariale. Astăzi însă, în drum spre bancă, cumpărătorul trebuie să dribleze printre inflația în creștere, evoluția dobânzilor, dar și printre majorarea prețurilor la locuințe.

În perioada iunie-august 2022, românii au cumpărat mai puține locuințe. Ar fi un trend normal pentru lunile de vară, însă tranzacțiile parafate sunt mai puține decât cele realizate în aceeași perioadă a anului trecut.

Tabloul pieței rezidențiale este completat de recenta majorare, peste așteptările analiștilor, a dobânzii-cheie de către Banca Națională a României (BNR), o măsură menită să țină în frâu inflația care a ajuns la aproape 16% în septembrie, scrie Panorama.

Dincolo de volumul tranzacțiilor și ce ne spune el despre starea pieței, trebuie să ne uităm și la evoluția ofertei în ultimii ani.

Peste 67.000 de locuințe au fost finalizate în 2008, un record pentru piața rezidențială de la noi, care, timp de decenii, a fost dominată de un singur dezvoltator: statul. După criza imobiliară din 2008, acest număr s-a micșorat de la an la an. Atât de mult, încât în 2013 s-au construit mai puține locuințe decât în 1990, potrivit datelor INS.

Apoi, ușor-ușor, dezvoltatorii au început să-și valorifice terenurile în care au îngropat zeci de milioane de euro înainte de criză. A fost nevoie de zece ani pentru ca piața să revină la nivelul de atunci. Astfel, din 2019 încoace, se construiește mai mult, iar de la an la an mai bifăm un nou record: 2021 s-a încheiat cu peste 71.400 de locuințe finalizate.

Dincolo de cerere și oferă, mai e și presiunea prețului final de achiziție. De la 1 ianuarie 2023, se vor vinde mai puține locuințe noi și pentru că s-a modificat pragul pentru care se va aplica o TVA redusă. TVA de 5% se va aplica doar locuințelor care au un preț de cel mult 120.000 euro, nu 140.000 de euro, cum e astăzi.

Mai mult, pe Panorama.

Comentarii