Cum explică Romsilva continuarea lucrărilor forestiere după ce instanţa a decis oprirea lor

sâmbătă, 14 august 2021, 01:50
1 MIN
 Cum explică Romsilva continuarea lucrărilor forestiere după ce instanţa a decis oprirea lor

"Procedura de retragere a unei autorizaţii de exploatare se finalizează în cel mult 30 de zile de la data comunicării hotărârii judecătoreşti şi implică parcurgerea mai multor paşi legali, precum notificarea, inventarierea stocurilor de masă lemnoasă pe picior, în faze şi pe platforma primară, colectarea masei lemnoase aflate în faze, încheierea actului de constatare şi reprimirea parchetului", explică un comunicat al Biroului de Presă al Romsilva de ce la mai bine de o lună de la suspendarea exploatărilor forestiere, în Pădurea Bârnova-Dobrovăţ încă se făceau astfel de lucrări. 

Organizaţia neguvernamentală Agent Green a prezentat imagini din timpul unei intervenţii împreună cu poliţiştii, pe 9 august, la un punct de lucru unde au găsit "indivizi care tăiau lemn şi transportau cu un TAF arbori proaspăt doborâţi".

CITESTE SI: Acvila ţipătoare şi buha de Dobrovăţ au învins ditamai ministrul Mediului

Curtea de Apel Bucureşti a admis pe 2 iulie cererea de suspendare a două ordine emise de ministrul Mediului pe 1 noiembrie 2019, în ultimele zile ale Guvernului Dăncilă, prin care se dădea undă verde exploatărilor în pădurea menţionată. Decizia nu este definitivă (a şi fost atacată cu recurs de Direcţia Silvică Iaşi, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor), dar este executorie.

CITESTE SI: Drujbele din Pădurea Dobrovăţ au pus la pământ sentinţa judecătorilor. Victime colaterale

În comunicatul Romsilva se mai precizează că în pădure se fac "îngrijire şi conducere a arboretelor, lucrări în plantaţii, în regenerările naturale şi pădurile tinere". Aşa cum am mai relatat, în Pădurea Dobrovăţ-Bârnova sunt atribuite mai multe lucrări silvice în urma unor licitaţii organizate în ianuarie de Direcţia Silvică Iaşi. Alte proceduri au fost lansate luna trecută. 

Comentarii