Drujbele din Pădurea Dobrovăţ au pus la pământ sentinţa judecătorilor. Victime colaterale

joi, 12 august 2021, 01:50
4 MIN
 Drujbele din Pădurea Dobrovăţ au pus la pământ sentinţa judecătorilor. Victime colaterale

O organizaţie neguvernamentală a surprins împreună cu poliţiştii o echipă aflată la lucru şi acuză lipsa de reacţie a Gărzii Forestiere. Lucrările forestiere au fost oprite pe 2 iulie prin decizie judecătorească. Pe de altă parte, creşte îngrijorarea în rândul celor care se încălzesc iarna cu lemn de foc.

"Se taie în Codrii Iaşilor cu încălcarea deciziei instanţei. Romsilva tolerează, iar Garda Forestieră vegetează. Doar poliţia a răspuns apelului Agent Green. Astăzi, 9 august 2021, o unitate Agent Green de investigaţii s-a deplasat pe teren în padurea de la UP2 Dobrovăţ parcelele 31 şi 50. În parcela 31 am găsit la tăiat indivizi care tăiau lemn şi transportau cu un taf arbori proaspăt doborâţi. Conform Sentinţei civile din 02.07.2021, în pădurile aferente Ocolului Silvic Dobrovăţ sunt suspendate toate amenajamentele incluse în ordinul de ministru nr. 1173 din 01.11.2019", arată o postare recentă de pe pagina organizaţiei nonguvernamentale Agent Green.

Mesajul adunase până ieri o mie de aprecieri şi fusese distribuit de tot atâtea ori.

În prezent, în Pădurea Dobrovăţ-Bârnova sunt atribuite mai multe lucrări silvice în urma unor licitaţii organizate în ianuarie de Direcţia Silvică Iaşi. Alte proceduri au fost lansate luna trecută.

Curtea de Apel Bucureşti a admis pe 2 iulie cererea de suspendare a două ordine emise de ministrul Mediului pe 1 noiembrie 2019, după căderea Guvernului Dăncilă şi cu doar trei zile înainte să fie instalat la ministerul respectiv Costel Alexe.

Timp de un an, cât a deţinut portofoliul Mediului, acesta nu a făcut nimic pentru anularea, retragerea sau suspendarea celor două dispoziţii date de predecesoarea sa, Graţiela Leocadia Gavrilescu, de la ALDE.

A reuşit în schimb organizaţia Agent Green, iar Direcţia Silvică Iaşi, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor s-au grăbit să atace cu recurs verdictul instanţei. Următorul termen a fost fixat pe data de 12 noiembrie, dar, cel puţin până atunci, orice intervenţie în pădure este interzisă.

VIDEO poate fi văzut AICI

O organizaţie face ce n-a făcut ministrul

Într-o altă acţiune deschisă în instanţă, tot la Bucureşti, Agent Green a pierdut iniţial, dar a obţinut rejudecarea la recurs. În această cauză, organizaţia a obţinut pe 24 mai şi suspendarea unor decizii (nr. 73/25.09.2019 şi 76/3.10.2019), pe baza cărora Gavrilescu a emis în viteză, în ultimele zile ale guvernării PSD-ALDE, ordinele de exploatare forestiere pentru Dobrovăţ şi Lunca Cetăţuii.

Şi acestea rămăseseră neatinse în timpul mandatului Alexe la Ministerul Mediului.

Agent Green a invocat faptul că emiterea deciziilor în lipsa unor măsuri clare aprobate pentru aria protejată Bârnova pune în pericol iminent speciile de păsări rare din zonă.

"Nu există o cartare a zonelor de cuibărit, împerechere sau hrănire a speciilor de păsări protejate în acest sit Natura 2000, condiţiile din cele două decizii de încadrare şi din avizele subsecvente referitoare la păsări fiind astfel fără aplicabilitate practică. Nici amenajamentele silvice nu prevăd care sunt parcelele unde marcarea arborilor este interzisă şi în ce perioade", au arătat reprezentanţii Agent Green.

CITESTE SI: Acvila ţipătoare şi buha de Dobrovăţ au învins ditamai ministrul Mediului

Printre păsările puse în pericol de exploatarea forestieră se numără acvila ţipătoare mică, buha, caprimulgul şi viesparul. Alături de acestea, ar fi puse în pericol şi specii protejate de insecte, de lilieci sau alte mamifere mici.

Există şi victime colaterale

La câteva zile după sistarea exploatărilor forestiere, primarul din Dobrovăţ a recomandat locuitorilor comunei să-şi procure lemn de foc cât mai repede. Postarea lui Cătălin Martinuş a adunat, şi ea, câteva zeci de aprecieri şi comentarii. Unele dintre acestea invocă furtul de lemne şi faptul că "inginerului de la silvic i s-a spus exact unde se fură şi n-a făcut nimic".

Primarul ia apărarea acestuia, se pronunţă împotriva defrişărilor, dar în favoarea unei exploatări raţionale care să asigure inclusiv necesarul de lemn de foc pentru cei care folosesc această sursă de încălzire în sezonul rece. Alte câteva comentarii exprimă îngrijorare mai ales în ceea ce priveşte costul lemnelor.

Pe de altă parte, la solicitarea Ziarului de Iaşi, Direcţia Silvică a precizat şi anul trecut, şi la începutul lui 2021 că toate exploatările sunt avizate legal şi că este vorba de "regenerarea" unor suprafeţe împădurite, nu de defrişarea lor.

Lipsa de reacţie a Gărzii Forestiere invocată de cei de la Agent Green nu ajută însă deloc apărarea Direcţiei Silvice. 

Comentarii