Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Drujbele din Pădurea Dobrovăţ au pus la pământ sentinţa judecătorilor. Victime colaterale

GALERIE
drujba
  • drujba
- +

O organizaţie neguvernamentală a surprins împreună cu poliţiştii o echipă aflată la lucru şi acuză lipsa de reacţie a Gărzii Forestiere. Lucrările forestiere au fost oprite pe 2 iulie prin decizie judecătorească. Pe de altă parte, creşte îngrijorarea în rândul celor care se încălzesc iarna cu lemn de foc.

"Se taie în Codrii Iaşilor cu încălcarea deciziei instanţei. Romsilva tolerează, iar Garda Forestieră vegetează. Doar poliţia a răspuns apelului Agent Green. Astăzi, 9 august 2021, o unitate Agent Green de investigaţii s-a deplasat pe teren în padurea de la UP2 Dobrovăţ parcelele 31 şi 50. În parcela 31 am găsit la tăiat indivizi care tăiau lemn şi transportau cu un taf arbori proaspăt doborâţi. Conform Sentinţei civile din 02.07.2021, în pădurile aferente Ocolului Silvic Dobrovăţ sunt suspendate toate amenajamentele incluse în ordinul de ministru nr. 1173 din 01.11.2019", arată o postare recentă de pe pagina organizaţiei nonguvernamentale Agent Green.

Mesajul adunase până ieri o mie de aprecieri şi fusese distribuit de tot atâtea ori.

În prezent, în Pădurea Dobrovăţ-Bârnova sunt atribuite mai multe lucrări silvice în urma unor licitaţii organizate în ianuarie de Direcţia Silvică Iaşi. Alte proceduri au fost lansate luna trecută.

Curtea de Apel Bucureşti a admis pe 2 iulie cererea de suspendare a două ordine emise de ministrul Mediului pe 1 noiembrie 2019, după căderea Guvernului Dăncilă şi cu doar trei zile înainte să fie instalat la ministerul respectiv Costel Alexe.

Timp de un an, cât a deţinut portofoliul Mediului, acesta nu a făcut nimic pentru anularea, retragerea sau suspendarea celor două dispoziţii date de predecesoarea sa, Graţiela Leocadia Gavrilescu, de la ALDE.

A reuşit în schimb organizaţia Agent Green, iar Direcţia Silvică Iaşi, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor s-au grăbit să atace cu recurs verdictul instanţei. Următorul termen a fost fixat pe data de 12 noiembrie, dar, cel puţin până atunci, orice intervenţie în pădure este interzisă.

VIDEO poate fi văzut AICI

O organizaţie face ce n-a făcut ministrul

Într-o altă acţiune deschisă în instanţă, tot la Bucureşti, Agent Green a pierdut iniţial, dar a obţinut rejudecarea la recurs. În această cauză, organizaţia a obţinut pe 24 mai şi suspendarea unor decizii (nr. 73/25.09.2019 şi 76/3.10.2019), pe baza cărora Gavrilescu a emis în viteză, în ultimele zile ale guvernării PSD-ALDE, ordinele de exploatare forestiere pentru Dobrovăţ şi Lunca Cetăţuii.

Şi acestea rămăseseră neatinse în timpul mandatului Alexe la Ministerul Mediului.

Agent Green a invocat faptul că emiterea deciziilor în lipsa unor măsuri clare aprobate pentru aria protejată Bârnova pune în pericol iminent speciile de păsări rare din zonă.

"Nu există o cartare a zonelor de cuibărit, împerechere sau hrănire a speciilor de păsări protejate în acest sit Natura 2000, condiţiile din cele două decizii de încadrare şi din avizele subsecvente referitoare la păsări fiind astfel fără aplicabilitate practică. Nici amenajamentele silvice nu prevăd care sunt parcelele unde marcarea arborilor este interzisă şi în ce perioade", au arătat reprezentanţii Agent Green.

CITESTE SI: Acvila ţipătoare şi buha de Dobrovăţ au învins ditamai ministrul Mediului

Printre păsările puse în pericol de exploatarea forestieră se numără acvila ţipătoare mică, buha, caprimulgul şi viesparul. Alături de acestea, ar fi puse în pericol şi specii protejate de insecte, de lilieci sau alte mamifere mici.

Există şi victime colaterale

La câteva zile după sistarea exploatărilor forestiere, primarul din Dobrovăţ a recomandat locuitorilor comunei să-şi procure lemn de foc cât mai repede. Postarea lui Cătălin Martinuş a adunat, şi ea, câteva zeci de aprecieri şi comentarii. Unele dintre acestea invocă furtul de lemne şi faptul că "inginerului de la silvic i s-a spus exact unde se fură şi n-a făcut nimic".

Primarul ia apărarea acestuia, se pronunţă împotriva defrişărilor, dar în favoarea unei exploatări raţionale care să asigure inclusiv necesarul de lemn de foc pentru cei care folosesc această sursă de încălzire în sezonul rece. Alte câteva comentarii exprimă îngrijorare mai ales în ceea ce priveşte costul lemnelor.

Pe de altă parte, la solicitarea Ziarului de Iaşi, Direcţia Silvică a precizat şi anul trecut, şi la începutul lui 2021 că toate exploatările sunt avizate legal şi că este vorba de "regenerarea" unor suprafeţe împădurite, nu de defrişarea lor.

Lipsa de reacţie a Gărzii Forestiere invocată de cei de la Agent Green nu ajută însă deloc apărarea Direcţiei Silvice. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri