Cum ieşim din pandemie: mai epuizaţi, mai temători, mai îngrijoraţi

vineri, 17 decembrie 2021, 12:12
2 MIN
 Cum ieşim din pandemie: mai epuizaţi, mai temători, mai îngrijoraţi

Al doilea an al pandemiei de COVID-19 ne găseşte epuizaţi, mai nervoşi şi stresaţi. Unii dintre cei care au trecut prin boală se luptă cu insomnii, tulburări de memorie, anxietate, stigma de a fi avut coronavirusul. 

Unii dintre medici au ajuns, la rândul lor, în terapie. Pentru statul român, afecţiunile psihice rămân în subsolul grijilor legate de coronavirus. Singura linie înfiinţată de Ministerul Sănătăţii (MS)pentru consilierea celor care au nevoie de sprijin funcţionează acum doar prin grija voluntarilor. MS a uitat că a avut iniţiativa liniei, în aprilie. 

Nici cercetări la nivel naţional nu avem despre impactul pandemiei asupra psihicului, nici despre gradul de burnout al cadrelor medicale. În 6 aprilie 2021, Ministerul Sănătăţii anunţa înfiinţarea liniei telefonice gratuite de suport psihologic-emoţional pentru persoanele afectate de boala COVID-19. 

Orice persoană care are nevoie de sprijin emoţional, fie că face parte din rândul cadrelor medicale sau din populaţia generală, poate suna pentru consiliere la numărul de telefon cu tarif normal 021.9081, de luni până sâmbătă, în intervalul 12.00-20.00, arăta MS. 

Linia de consiliere a apărut ca parteneriat între Ministerul Sănătăţii, Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale (APCCR), Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (prin Clinica Universitară de Psihologie PsyTech) şi Vodafone România. 

Dar linia 021.9081 a rămas pomenită pe site-ul MS doar în acel comunicat de presă din 6 aprilie.  De atunci până în luna noiembrie, când Newsweek România a făcut o solicitare la Ministerul Sănătăţii să afle soarta liniei de consiliere, pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi în declaraţiile publice ale reprezentanţilor instituţiei nu a mai fost nicio referire la numărul 021.9081.

Citiţi materialul integral pe newsweek.ro

 

 

Comentarii