De Business

Punem punctul pe știi

Cum îşi pot instala ieşenii panouri fotovoltaice gratis deasupra blocurilor

vineri, 18 februarie 2022, 10:15
2 MIN
 Cum îşi pot instala ieşenii panouri fotovoltaice gratis deasupra blocurilor

Următorul sezon rece ar putea veni fără coşmarul facturilor uriaşe la energia electrică. Cel puţin, aşa pot spera asociaţiile de locatari din Iaşi care, în ultimele zile, au primit o scrisoare din partea Direcţiei de Fond Locativ a Primăriei Iaşi. 

Prin acest document preşedinţii de asociaţii sunt invitaţi să discute cu locatarii despre oportunitatea de instala pe acoperişurile blocurilor panouri fotovoltaice, finantaţe 100% de Agenţia Fondului de Mediu. Agenţia a elaborat „Calendarul programelor de finanţare lansate de A.F.M. pentru anul 2022”şi anunţă că pe 29 aprilie va fi publicat Ghidul de Finanţare pentru „SISTEME FOTOVOLTAICE 2022”. Depunerea dosarelor de către asociaţii se va putea face începând din data de 30 iulie.

“Prin aplicarea la aceste programe proprietarii de imobile pot beneficia de reducerea consumurilor energetice a apartamentelor, în condiţiile asigurării şi menţinerii climatului termic interior, respectiv reducerea costurilor de întreţinere, implicit de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, toate acestea conducănd la realizarea şi ameliorarea aspectului urbanistic al localităţii”, se arată în scrisoarea semnată de către primarul Mihai Chirica şi de şefii Direcţiei de Fond Locativ şi al Serviciului Asociaţii de Proprietari.

Până în aprilie, fiecare asociaţie din Iaşi va trebui să convoce propria adunare generală a proprietarilor şi să decidă dacă vor să ceară finanţare pentru panouri fotovoltaice. Iar în continuare, toţi proprietarii trebuie să îşi exprime acceptul în scris. “După 29 aprilie, când se publică ghidul de finanţare, vom şti mai multe despre etapele proeictului. Deocamdată scrisoarea a fost trimisă la aproximativ 1.900 de asociaţii de proprietari din Iaşi, inclusiv la administratorii mari cum e Termoservice. Şi deja am primit semnale din partea câtorva dintre ele că sunt interesate să producă şi să consume în blocul lor energie verde”, a declarat Ioan Ciobanu, şeful Serviciului Asociaţii de Proprietari Iaşi. 

 

 

Comentarii