Cum s-au format echipele Steaua şi Dinamo la începutul comunismului. Istorie mai puţin cunoscută

marți, 31 mai 2022, 09:27
2 MIN
 Cum s-au format echipele Steaua şi Dinamo la începutul comunismului. Istorie mai puţin cunoscută

Jurnalistul Nicolae Grecu  face o scurtă trecere în revistă a originii numelor principalelor două echipe din fotbalul românesc, precum şi a felului în care acestea au intrat în circuitul oficial fotbalistic.

1. Steaua: a fost introdusă samavolnic de regimul comunist după desființarea, urmare a naționalizării din 1948,a unei excelente echipe bucureștene, Carmen, patronată de Dumitru Mociorniță. Echipa ASA București a fost băgată la un baraj de promovare, a fost ajutată la greu și a devenit CSCA București (calc perfect după ȚSKA Moscova), CCA București, apoi, Steaua.

2. Dinamo a avut o istorie și mai comică. Ea s-a format din fuziunea echipelor Unirea Tricolor (echipă de cartier din Obor cu patroni și suporteri cu simpatii legionare) și Ciocanul, urmașa lui Maccabi echipa comunității evreiești din Vitan și Dudești (mai monstruoasă coaliție nici că se poate!). Denumirea Dinamo vine de la ruși și are legătură cu generatorul electric de curent continuu. Cea mai veche echipă de fotbal din Rusia țaristă,Morozovski, își trăgea numele de la patron, Morozov, care avea o rețea de bobinat motoare, generatoare și alte minuni electrice. La naționalizare, echipa a primit numele de Dinamo (de la dinam) – nume agreat de miliționeri – și a rămas la fel după ce a fost preluată de Ministerul de Interne. În 1990, s-a propus revenirea la denumirea Unirea Tricolor, dar ulterior, s-a revenit din motive de brand. Similar, numele echipei Dinamo Zagreb se schimbase în Croația dar s-a revenit din aceleași motive. File de istorie fotbalistică, necunoscute multora.”, îşi încheie postarea cunoscutul ziarist pe pagina proprie de facebook.

Comentarii