De Business

Punem punctul pe știi

Cum s-au plimbat gazele din Marea Neagră prin politica ruso-austriacă

duminică, 17 septembrie 2023, 21:17
1 MIN
 Cum s-au plimbat gazele din Marea Neagră prin politica ruso-austriacă

Prin iarna trecută, un prieten m-a făcut atent la un interviu pe care Gerhard Roiss, fost CEO al OMV, l-a acordat publicaţiei austriece Profil.at.

Gerhard Roiss a fost CEO al OMV între 2011 şi 2015, când a fost dat afară cu doi ani înainte de încheierea mandatului. Presiunea pentru demiterea lui a început la finele lui 2014, după invadarea de către Rusia a peninsulei Crimeea. Roiss fusese membru în CA al OMV încă din anul 1997.

Interviul din Profil îi fusese luat lui Gerhard Roiss în martie 2022, imediat după invazia Ucrainei de către Rusia – astfel că, la 8 luni de la apariţia interviului (când am aflat eu), n-am scris despre el: mi s-a părut ”apă cursă”.

Astăzi însă, când conducerea OMV vine la Bucureşti să se întâlnescă cu oficialii noştri, în plin proces internaţional pe care i l-a intentat României pentru schimbarea Legii offshore, mi se pare un interviu lămuritor, cu atât mai ult cu cât Germania trebuie să-şi găsescă o alternatică în sud la Nord Stream 2: El explică mizele politice din spatele a ceea ce noi credem că sunt afaceri, mizele gepolitice din spatele a ceea ce se cheamă economie şi – de asemenea, vorbeşte explicit despre gazul românesc în ecuaţia gazului austriac, pe fondul relaţiilor oamenilor politici şi de afaceri austrieci cu Rusia şi cu vladimir Putin.

Cititi interviul integral pe cursdeguvernare.ro

Comentarii