Cum să amenajezi un balcon mic

joi, 18 mai 2023, 07:52
3 MIN
 Cum să amenajezi un balcon mic

Primăvara a venit cu adevărat, zilele s-au mărit, soarele e mai darnic cu noi. E momentul să ieșim mai des în balcon și să ne bucurăm de lumină și căldură. Dar ce facem dacă avem un balcon mic, veți întreba. 

Mulți dintre noi locuiesc la bloc, așa că oaza de verdeață și locul de relaxare încercăm să ni le creionăm și pe balcon. Chiar dacă, ancestral vorbind (!!) de cele mai multe ori, la noi, balconul este folosit pentru depozitare sau uscarea hainelor, atunci când el este vizibil din living, merită să fie plăcut amenajat.

Vă propunem astăzi să explorăm câteva idei pentru amenajarea balconului, oricât de mic ar fi el, din care să vă puteți inspira, pentru a vă crea propriul decor.

Primul pas pe care trebuie să-l faceți este să vă descotorosiți de toate obiectele inutile care trenează în balconul dumneavoastră de mult prea mult timp. Faceți o curățenie temeinică și văruiți pereții, preferabil în alb, bej, oricare culoare deschisă. Dacă poți să înghesui și un fotoliu…

Aduceți cât mai multe plante pentru a lăsa impresia că vă aflați într-o grădină. Plante cu flori, plante suculente sau plante agățătoare (în cazul în care puteți amenaja o mini-pergolă pe care să se poată întinde), toate sunt binevenite pentru decorul verde al unui balcon mic. 

Dacă balconul de mici dimensiuni reprezintă o provocare destul de mare, unul mic dar care este și închis, înseamnă cu atât mai mult efort depus să amenajezi un astfel de loc. Întrucât aceste caracteristici îți limitează și mai mult opțiunile, cel mai bine ar fi să alegi un mobilier făcut pe comandă, ingenios, care să se potrivească cu exactitate spațiului și nevoilor tale sau să folosești corpuri suprapuse ori poziționate pe pereți. Poți chiar să-ți amenajezi un mic birou.

Dacă spațiul este foarte mic, alegeți câteva scaune, gen bar, un pervaz care să țină loc de masă și poți sta la o șuetă cu prietenii, bucurându-te de imaginile de afară. Să visez că geamul tău este îndreptat către un parc? Chiar dacă nu este așa, o băutură bună și mult entuziasm pot transforma balconul într-o încăpere intimă și plăcută.

O pernă mare, decorativă, poate chiar două, trei pe care să le puneți pe un leagăn. Un pic de bambus pe un perete, tufe luxuriante în ghivece, pietre rustice pe jos, acoperite de o traversă din lemn și gata, ai adus o bucățică de parc la tine în balcon.

Puteți să mai încercați cu o măsuță mică și cu unul sau două scaune într-o culoare veselă. Ce spuneți de galben? O floare, două, n-ar fi rău să fie ea pe acolo. Și, zău, ce mai conteză cât de mic este balconul, dacă te bucuri de cafea cu persoana dragă?

Folosirea zonelor verticale pentru plante, mobilier modular, de dimensiuni reduse sau pliabil, atenție acordată pardoselii care, cu cât e mai simplă și mai liberă, cu atât și spațiul va părea mai ordonat. 

Nici în privința decorațiunilor nu ar trebui să exagerezi, pentru a nu încărca și mai mult încăperea. Dar niște lăzi de depozitare folosite pe post de scaune și două tablouri simple pot da un farmec vintage balconului tău.

Nu uita că spațiul util al unui balcon este mic, n-ai cum să pui chiar în dreptul ușii de acces micul mobilier, dar poți folosi parapetul interior al balconului sau balustrada acestuia pentru flori. Așa vei vedea plantele și din cameră.

 

Comentarii