De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cum să nu dezvolți probleme articulare. Dr. Tarek Nazer, reguli simple. Cum e în Anglia: La noi nu vezi așa. Educația e importantă

miercuri, 12 iulie 2023, 09:58
3 MIN
 Cum să nu dezvolți probleme articulare. Dr. Tarek Nazer, reguli simple. Cum e în Anglia: La noi nu vezi așa. Educația e importantă

Dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie,Traumatologie și Medicină Sportivă, a participat la dezbaterea din cadrul campaniei: ''Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi’’, unde a vorbit despre sedentarism. Această dezbatere a fost organizată de DC Media Grup, iar subiectul este reducerea riscurilor asociate vieții moderne.  

Medicul consideră că este important să învățăm copiii că trebuie să facă mișcare, aceasta fiind modalitatea ca aceștia să crească sănătoși.

„Eu am stat o perioadă de 5, 6 ani în Anglia și în perioada în care era puțin frumos afară vedeai absolut că toți tinerii ieșeau în arc, făceau exerciții, se legau de un pom și lucrau cu niște elastice. Deci educația lor era gata construită și făcută din copilărie în așa fel încât să profiți în momentul în care poți să mergi în aer liber să faci un sport.

La noi nu vezi. Vând e vreme frumoasă: „Hai să mergem în parc să stăm la o terasă, să ieșim diseară la club”. Și dacă mergi în parc, mergi și te așezi pe scaun.

Într-adevăr educația e importantă. Dacă începem de mici să facem niște schimbări, în următorii 10, 15 ani se va vedea o diferența destul de mare din toate punctele de vedere.”, a spus Dr. Tarek Nazer.

„Până la urmă nu vorbim de schimbări majore, ci de schimbări mici pe care să le introducem și care să îmbunătățească viața. Când vorbim de sedentarism și de munca de birou,  indiferent că muncim de acasă sau de la birou, mulți ajungem să stăm foarte mult jos. Care sunt indicațiile pentru pauze de stat jos? Sunt câteva reguli foarte binevenite pentru a ne pune sângele în mișcare, pentru a îndrepta coloana.”, a întrebat Georgiana Ioniță – Toader.

„Acum dacă vorbim de teorie, e diferită de practică. În teorie trebuie să faci mișcare la o oră, nimeni la muncă nu-și permite să se ridice la oră să facă un sfert de oră mișcare. Nu-ți permite locul de muncă, activitatea. Nu pot să-i zic pacientului: „Îmi pare rău, trebuie să fac mișcare, așteptați un sfert de oră”, dar faci în așa fel încât măcar la 2-3 ore să ai o pauză de 5-10 minute în care să faci mișcare: mergi să-ți cumperi o apă, te întorci, te plimbi cu colegii de muncă în jurul locului de muncă, adică să faci o activitate în așa fel în cât să ieși din rutina de a sta câteva ore nemișcat.

Ce putem să mai facem în timp ce stăm? Să mișcăm articulațiile, mai dai scaunul puțin mai în spate, mai miști puțin picioarele, lucruri ușoare care ajută circulația sanguină să se miște mai bine, dar cel mai multe putem compensa în afara locului de muncă. Acolo suntem limitați din cauza programului, din cauza activității și nu poți face foarte multe. Însă, dacă compensăm înainte de muncă, sau după orele de muncă, clar organismul le preia și o să se vadă și în timpul de muncă faptul că nu mai simțim oboseală.

Este foarte importantă poziția în care stăm, biroul, scaunul pe care îl ai, dacă  este reglabil, ergonomic, dacă poți așeza mâinile. Când stai pe calculator să iei perniță ca să nu dezvolți sindrom de tunel carpian.", a spus Dr. Tarek Nazer. 

O discuție video cu medicul, pe dcnews

Comentarii