Cum se mai lucrează în sportul ieşean?

sâmbătă, 24 martie 2018, 02:43
3 MIN
 Cum se mai  lucrează în sportul ieşean?

 

Echipa de fotbal CSM Politehnica poate primi bani doar prin FSI, variantă neagreată de primarul Chirica. La CJ se discută despre înfiinţarea unei noi echipe de handbal şi sprijinirea Ştiinţei Miroslava

 

În ultima perioadă au apărut fel de fel de contre pe tema finanţării sportului ieşean de la bugetele locale. Primarul Mihai Chirica, cel care a blocat alocaţiile către cluburile sportive, a susţinut că nu le mai poate sprijini din cauza vidului legislativ. Preşedintele Fundaţiei Sportului Ieşean, Lucian Popescu, a declarat că Mihai Chirica greşeşte şi că grupările sportive pot primi bani, ca şi până acum, prin intermediul FSI. Consilierii liberali şi ai PMP l-au acuzat şi ei pe Chirica, susţinând că există cadru legislativ pentru ca sportul să poată fi susţinut de Consiliul Local.

La ora actuală, în ciuda declaraţiilor publice de unitate a sportului, fiecare club ieşean dă din coate pentru a-şi rezolva propriile probleme, care sunt grave peste tot. CS Politehnica, care are datorii de 1,3 milioane lei la sportivi şi a retras echipele de baschet feminin, rugby şi handbal masculin din eşaloanele de elită, vrea să facă rost de fonduri pentru a închide litigiile. În plus, CS Poli caută să obţină susţinerea echipei de baschet masculin, ai cărei jucători nu şi-au primit salariile de cinci luni. Planul CS Politehnica se bazează pe faptul că recent a apărut o modificare a OUG 38/2017, care dă speranţe că finanţarea directă de la bugetele locale poate fi deblocată de capii Palatului Roznovanu.

CS Politehnica merge nu numai pe direcţia Consiliului Local. Clubul care aparţine de Ministerul Educaţiei, de unde primeşte şi finanţare pentru asigurarea calendarului competiţional, indemnizaţii de efort şi premieri, speră că convingă Consiliul Judeţean să preia finanţarea unei noi echipe de handbal masculin, care să pornească din Divizia A. Tot la “Judeţ” a apărut o variantă nouă de lucru, susţinerea echipei de fotbal Ştiinţa Miroslava, care activează în Liga a II-a, care e sprijinită de Primăria Miroslava. Măsura ar veni ca urmare a faptului că se doreşte nu numai implicarea într-o echipă a oraşului, ci şi într-una din judeţ, dar şi ca urmare a atitudinii preşedintelui executiv al CSM Poli, Adrian Ambrosie, perceput ca un apropiat al primarului Iaşului, Mihai Chirica.

În ciuda relaţiilor dintre cei doi, CSM Poli, care nu are nicio o alocaţie de la nivel central, se află în cea mai ingrată situaţie. Pentru că echipa de fotbal are venituri din activităţi economice care asigură peste 20% din buget (din drepturile TV, CSM are circa 60% din buget), clubul de fotbal nu poate primi bani conform noilor legi ci doar, ca şi până acum, prin intermediul FSI. Această variantă nu este însă agreată de Chirica, astfel încât situaţia fotbalului rămâne, deocamdată, în coadă de peşte.

Reamintim, CSM a anunţat că are nevoie de circa 7 milioane de lei pentru a încheia cu bine sezonul în curs.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii