Cutremur în politica locală – Proiecte în serie căzute la vot: PNL şi Chirica nu mai au majoritate în CL. Degringoladă şi la USR

miercuri, 01 noiembrie 2023, 02:50
6 MIN
 Cutremur în politica locală – Proiecte în serie căzute la vot: PNL şi Chirica nu mai au majoritate în CL. Degringoladă şi la USR

Liberalii şi-au pierdut majoritatea în Consiliul Local, în timp ce USR îşi pierde dintre consilieri. Două demisii din grupul USR au fost anunţate ieri în plen: surse ZDI spun că ar fi trebuit să fie trei, dar unul dintre consilieri s-a răzgândit pe ultima sută de metri. Demisiile au fost o surpriză pentru conducerea filialei ieşene a USR, cu toate că informaţii în acest sens existau cu o seară înainte. Ce s-a întâmplat, de fapt?

 

„Un simptom al derivei în care se află organizaţia din care fac parte”, a comentat liderul grupului de consilieri USR, Răzvan Timofciuc, el însuşi aflându-se într-o stare mocnită de conflict cu lideri ai filialei de mai mult timp. Ieri, acest lucru a ieşit la iveală: ulterior şedinţei, el a solicitat demisia conducerii organizaţiei locale şi judeţene a USR Iaşi. În prezent, în CL mai sunt 6 din 9 consilieri USR (odată cu eliberarea din funcţie şi a viceprimarului Cezar Baciu, ex-USR), partidul urmând să propună trei înlocuitori.

Nici liberalii nu stau tocmai bine: pierderea majorităţii în plen s-a văzut ieri la proiectele cu o oarecare sensibilitate: de exemplu, bugetul rectificat al CTP a căzut la vot, iar proiectele urbanistice de amploare au fost respinse pe bandă rulantă. Liderii PNL au început tatonările pentru formarea unei noi majorităţi, iar primele semne în acest sens ar putea apărea în perioada imediat următoare, conform surselor ZDI, mai ales în contextul degringoladei care există în grupul de consilieri ai USR.

 

Cine sunt demisionarii

 

Primul pe lista demisionarilor a fost Iulian Huşanu. Consilierul nu este la prima „abatere”: în septembrie 2021, el a mai demisionat o dată, după ce ZDI a dezvăluit afacerile firmei sale cu statul şi intenţia de a realiza o afacere imobiliară în Bucium. De data aceasta, demisia lui Huşanu pare definitivă.

„Mulţumesc partidului pe lista căruia am candidat, dar apreciez că este timpul pentru o schimbare care va aduce avantaje alegătorilor care au încredere în mine şi preţuiesc ce am făcut până acum. Partidul din care fac parte nu mai reprezintă idealurile pentru care am intrat în politică. Ca urmare, vă anunţ că astăzi îmi dau demisia din USR şi din Consiliul Local, urmând să susţin noua formaţiune politică pe care o va înfiinţa doamna deputat Cosette Chichirău”, a declarat în plen Iulian Huşanu.

Ulterior, el a părăsit plenul CL cu toate că, potrivit legii, ar fi putut să participe la ultima sa şedinţă. Culmea, plenul a aprobat, în lipsa lui, trei amendamente propuse de el pentru a fi incluse în strategia de dezvoltare a Iaşului pe următorii ani.

Demisia lui Huşanu ar putea fi un semnal şi pentru alţi consilieri USR: înainte să plece din partid, Cosette Chirchirău beneficia de sprijinul aproape total al grupului USR din CL.

„În contextul intrării a colegului nostru Emanuel Zanoschi în CL (în locul lui Cezar Baciu, n.r.), consider că problemele sociale, de educaţie şi, mai ales, imaginea cercetătorilor va avea o bună reprezentare în CL. Prin urmare, vă rog să luaţi act de demisia mea din CL”, a spus, la rândul ei, Maria Carcea, fără a preciza dacă o va urma pe Cosette Chichirău.

Surse ZDI spun că ar fi trebuit să existe şi o treia demisie, dar consilierul USR în cauză s-a răzgândit în ultima clipă. Liderul de grup al consilierilor USR, Răzvan Timofciuc, a fost singurul care a comentat plecarea celor doi consilieri şi, ulterior şedinţei, a solicitat demisia întregii conduceri a filialei ieşene.

„Am tăcut public în ultimul an şi jumătate de când practicile de conducere s-au degradat, în speranţa că se poate face ceva”, a spus Timofciuc. El a acuzat o „mascaradă” internă în modul în care a fost desemnat candidatul la Primărie şi „metode securistice” pe care le-ar folosi unii lideri ai filialei.

Şefii USR Iaşi au evitat ieri să comenteze demisiile sau cererile de demisie, dar au anunţat, pentru astăzi, o conferinţă de presă privind „deciziile Biroului local al USR Iaşi şi temele actuale” din şedinţa CL.

Din grupul USR alcătuit după alegerile din 2020 au mai plecat, înainte de finalul mandatului, alţi trei consilieri: George Pleşu, Ana Raluca Roşu şi Cezar Baciu, fără a pune la socoteală plecarea lui Filip Havârneanu (devenit deputat).

 

Cele mai importante proiecte urbanistice au căzut la vot

 

Şedinţa de ieri a plenului a fost şi prima în care, după 2 ani şi jumătate, liberalii nu au controlat votul: eliberarea din funcţie a lui Cezar Baciu a provocat pierderea majorităţii de către PNL. Iar acest lucru s-a văzut ieri: proiecte pe care liberalii le vroiau aprobate au fost respinse.

În primul rând, a căzut la votul bugetul rectificat al CTP. „Compania nu merge în direcţia care trebuie”, a comentat liderul grupului PSD, Bogdan Crucianu. În replică, viceprimarul Daniel Juravle a spus că bugetul rectificat cuprinde doar unele reaşezări de cheltuieli, iar neaprobarea „ar încurca mai tare managementul”. Având în vedere că şi grupul USR s-a abţinut, proiectul nu a fost aprobat.

Au fost respinse şi două vânzări de terenuri: unul în Bucium, iar celălalt în zona centrală (Smârdan). Pentru vânzarea terenului din Bucium au votat doar liberalii, în timp ce în cazul din Smârdan s-au alăturat şi consilierii USR, dar numărul de voturi tot nu a fost suficient. Ambele terenuri sunt dorite de investitori privaţi care vor să dezvolte afaceri imobiliare.

A urmat votul pe cele 15 proiecte urbanistice: liberalii le-ar fi vrut aprobate pe toate, dar o astfel de decizie a fost în situaţia a doar 7 dintre acestea. Cinci proiecte urbanistice avizate favorabil au o amploare mică şi presupun construirea de case, investiţii susţinute de reprezentanţii tuturor partidelor. Un alt proiect a vizat amenajarea unei hale de vinificaţie în Breazu, iar celălalt construirea complexului Penny în Dacia, pe str. Tabacului (ultimul proiect a putut fi votat cu aportul USR, în timp ce PSD s-a abţinut).

În schimb, au fost respinse proiecte precum: construirea unui complex de blocuri în Bucium (10 tronsoane), construirea blocului Agroindustrială lângă intersecţia Bucium-Poitiers sau modificarea unui PUZ aferent unui complex cu 19 blocuri în Copou. În acelaşi timp, un proiect imobiliar propus pe Dealul Crăiţelor, respectiv un ansamblu cu 30 de vile, a fost retras de pe ordinea de zi.

Consilierul PSD Ovidiu Laicu a precizat că oportunitatea unor proiecte urbanistice propuse nu se justifică pentru că se provoacă o aglomeraţie urbană excesivă care nu poate fi susţinută din punct de vedere al circulaţiei rutiere actuale. „Oportun nu trebuie să fie doar pentru cel care solicită avizul, ci şi pentru cei afectaţi de acest proiect”, a adăugat acesta, el subliniind că sunt propuse blocuri pe străzi care au fost proiectate pentru un trafic la nivelul anilor ’80.

Cel mai probabil, proiectele respinse sau amânate vor reveni pe ordinea de zi a plenului CL, dar aprobarea lor ţine de formarea unei noi majorităţi. Pentru a face acest lucru, liberalii trebuie să negocieze cu cel puţin un consilier din USR sau din PSD, ei având nevoie de un singur vot pentru a putea aproba în plen toate proiectele de hotărâre; cu excepţia vânzările de terenuri, unde este necesară o majoritate de două treimi. 

Comentarii