Dacian Cioloș, propunerea USR pentru funcția de premier

luni, 11 octombrie 2021, 12:10
3 MIN
 Dacian Cioloș, propunerea USR pentru funcția de premier

Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui premier. Liberalii nu au făcut declarații după întâlnirea cu Iohannis, iar PSD a refuzat să spună dacă va propune sau nu un premier. USR îl va propune pe Cioloș, iar AUR va susține doar un guvern de specialiști, potrivit biziday
 

Declarațiile șefului USR au avut loc înainte de consultărilor de astăzi de la Palatul Cotroceni. Cioloș a precizat că USR merge la discuțiile cu președintele Iohannis cu mandatul de a forma cât mai repede un guvern, iar propunerea partidului pentru funcția de prim-ministru este în persoana sa.

La scurt timp după declarațiile de la USR, tot înainte de consultările de la Cotroceni, șeful PSD a anunțat că va prezenta președintelui Iohannis ”zece măsuri pentru a putea depăși această iarnă”, însă a refuzat să spună dacă partidul său va propune un nume de prim-ministru.

Liderul AUR, George Simion a anunțat că din punctul de vedere al partidului pe care îl conduce, soluția o reprezintă un premier independent, care să guverneze până la organizarea alegerilor anticipate. Totodată, Simion a precizat că dacă șeful statului va propune un nume de prim-ministru care nu va primi votul de încredere al Parlamentului și apoi îl va propune din nou pe Florin Cîțu, atunci partidul său va iniția procedurile de suspendare a lui Iohannis din funcție.

Principalele declarații ale președintelui USR, Dacian Cioloș:

USR merge la discuții cu mandatul de a forma cât mai repede un guvern.
Cea mai bună soluție este o coaliție PNL-USR-UDMR, cu un nou prim-ministru, dar și cu un program asumat.
Echipa de negociere îi va prezenta președintelui propunerea de prim-ministru Dacian Cioloș, dar și un program de măsuri cu măsuri concrete. Nu mai mergem cu povești.
Protocolul de coaliție este în continuare în vigoare, dar n-am putut avea în aceste zile consultări.
Principalele măsuri propuse de USR în protocolul de guvernare:

Pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a prețului energiei electrice;
Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID-19;
Desființarea SIIJ până la final de octombrie 2021 și adoptarea legilor Justiției până la final de 2022.
Implementarea „Zero Taxe pe Salariul Minim” pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici.
Reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate la principiul contributivității până la final de 2022.
Reforma companiilor de stat, actualizarea legislației, eliminarea excepțiilor de la numirea profesionistă a managementului până la final de 2022.
Principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu (PSD):

Mergem la Cotroceni din respect pentru instituția prezidențială, nu din respect pentru cei care au creat această criză
Avem un plan de combatere a crizei sanitare, l-am prezentat acum opt luni, il mai ducem o dată
Vom prezenta și cele zece măsuri pentru a putea depăși această iarnă
Între timp, la Palatul Cotroceni, președintele Iohannis a început consultările cu reprezentanții PNL. Delegația USR va merge la întâlnirea cu șeful statului tot astăzi, după delegația PSD.

Comentarii