De Business

Punem punctul pe știi

Datoria publică iar a depășit 50% din PIB

miercuri, 26 iulie 2023, 10:58
1 MIN
 Datoria publică iar a depășit 50% din PIB

Datoria publică a României a ajuns la 50,1% din PIB în luna mai, conform datelor Ministerului Finanțelor. S-a mai întâmplat și asta în cursul anului trecut. Atunci când a revenit sub pragul de 50% a fost doar pentru că PIB-ul la care se raportează a urcat mai mult. Este vorba de PIB-ul nominal care e mare ca urmare a inflației.

De precizat că se raportează la produsul intern brut al ultimelor 4 trimestre.

Ca valoare, datoria a ajuns la 731,2 miliarde lei.

Conform Legii responsabilității fiscal-bugetare, dacă a depășit 50%, dar este sub 55%, Guvernul trebuie să prezinte public şi să aplice în cel mai scurt timp un program pentru reducerea acesteia.

Programul trebuie să cuprindă și măsuri care determină îngheţarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public.

Acest lucru trebuie realizat prin lege și trebuie să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depăşirea procentului de datorie publică.

Bineînțeles, nu datoria publică este principalul motiv pentru care Guvernul vrea să crească taxele, ci procedura de deficit excesiv și faptul că se pot pierde bani europeni. NU ne vom încadra în ținta de deficit asumată în primul rând pentru că bugetul pe 2023 a fost scris prost. În plus, problema este și faptul că din 2017 s-au adus așa de multe modificări Codului fiscal (introducerea de diverse excepții), încât au scăzut încasările.

Comentarii