De 8 luni, Casa de Sănătate se luptă să recupereze 29 de lei de la un cabinet medical din Pocreaca. Culmea, a pierdut în prima instanţă

joi, 01 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 De 8 luni, Casa de Sănătate se luptă să recupereze 29 de lei de la un cabinet medical din Pocreaca. Culmea, a pierdut în prima instanţă

Un medic sătesc a fost chemat în instanţă, imputându-i-se o sumă ridicolă. Procesul deschis de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate durează deja de aproape 8 luni şi este departe de a se fi terminat. Miza financiară nu va acoperi probabil nici costul imprimării înscrisurilor depuse la dosar.

Cabinetul din Pocreaca al medicului M. P. a făcut obiectul unui control efectuat de inspectorii CJAS în 2020, aceştia verificând realitatea serviciilor medicale raportate. Cu această ocazie, inspectorii au constatat că medicul eliberase o reţetă pe numele unui pacient, bolnav cronic, într-o zi în care acesta se afla în spital.

Reţeta fusese eliberată unui aparţinător al pacientului respectiv. Legea nu interzice acest lucru, dar impune o procedură specifică de raportare. Or, medicul raportase serviciul prestat ca fiind „consultaţie”, ca şi cum l-ar fi văzut personal pe pacient. Din acest motiv, CJAS s-a adresat Judecătoriei, cerând obligarea medicului la plata sumei de 29,60 lei. Ca probă, a fost prezentat raportul de control.

Medicul nu s-a prezentat la termenul de judecată acordat şi nici nu a depus la dosar vreo întâmpinare prin care să-şi precizeze poziţia. În lipsa pârâtei, judecătorii s-au bazat doar pe actele depuse de CJAS. Acestea au fost insuficiente pentru a se demonstra vinovăţia medicului.

„Simpla invocare a existenţei unui debit, nu este de natură a dovedi realitatea pretenţiei. Raportul de control, care vizează mai multe cabinete medicale şi unităţi spitaliceşti, nu este de natură să probeze caracterul cert, lichid şi exigibil al creanţei, fiind un simplu act unilateral emis de reclamantă. Or, fiind un act care emană exclusiv de la una dintre părţi, nu poate face dovada deplină împotriva celeilalte părţi, ci doar împotriva celui de la care provine”, au arătat judecătorii. În plus, CJAS nu demonstrase nici că ar fi achitat medicului „consultaţia”, deci că ar fi suferit vreo pagubă.

Plângerea CJAS a fost respinsă de Judecătorie ca neîntemeiată. Instituţia va putea prezenta actele care să demonstreze vinovăţia medicului în faţa Tribunalului, care va judeca apelul. 

Comentarii