De ce facem tot mai puţini copii? Cifre, evoluţii şi opinii interesante ale specialiştilor

sâmbătă, 23 octombrie 2021, 01:50
4 MIN
 De ce facem tot mai puţini copii? Cifre, evoluţii şi opinii interesante ale specialiştilor

Medicii de la cea mai mare maternitate din Moldova au realizat un inedit studiu pe mai mulţi ani, cu rezultate extrem de interesante, dar şi îngrijorătoare, privind evoluţia numărului de copii per familie, dar şi referitor la dinamica privind vârsta mamelor la prima naştere. Concluziile au fost că, din ce în ce mai accentuat de la an la an, familiile tinere amână conceperea unui copil după 30 de ani vârsta mamei. Totodată, chiar în aceste condiţii, multe familii se opresc la un singur copil. Contează lipsa unei locuinţe proprii? Sau tinerii pun în prim plan realizarea profesională tot mai mult? Ce explicaţii au psihologii specializaţi pe terapii de cuplu pentru aceste tendinţe? Ce urmări demografice sau sociale poate avea accentuarea acestui fenomen?

 

Specialiştii ieşeni au observat un trend din ce în ce mai pronunţat în ultimii ani: tot mai multe familii amână momentul în care plănuiesc să aibă un copil. Naşterea are loc în cele mai multe cazuri după 30 de ani, şi tinerele familii aleg să aibă, în general, un singur copil. O statistică a Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi, cea mai mare unitate de profil din Moldova, realizată pe ultimii trei ani arată că numărul naşterilor scade treptat după vârsta de 32 de ani, vârful fiind înregistrat în intervalul 26 – 32 de ani. Spre exemplu, în anul 2018, cele mai multe femei au născut un copil la 30 de ani – 456, la aceeaşi vârstă fiind înregistrat maximul şi în anul 2019 – 451. În anul 2020, cele mai multe naşteri au fost în intervalul 29 – 32 de ani, maximul fiind la 31 de ani, când au născut 393 de femei.

„Se observă că maximul de naşteri este între 26 şi 32 de ani, apoi începe să scadă. Cred că este o explicaţie mai mult psihosocială, nu neapărat medicală. Cuplurile cu vârste de 32-33 de ani sunt mai analitice decât cele tinere şi pun în balanţă risc-beneficiu, risc-oportunitate. În momentul de faţă, aducerea pe lume a unui copil este influenţată şi de contextul pandemic”, a explicat conf. dr. Bogdan Doroftei, medic primar obstetrică-ginecologie şi director medical al Maternităţii „Cuza  Vodă”.

Alte motive: fuga de responsabilitate şi teama de divorţ

Acest trend nu este însă o noutate, susţin specialiştii, care au observat că de mai mulţi ani generaţiile actuale amână momentul în care consideră că este oportun să aibă un copil. Fie pun pe primul plan partea profesională, fie aşteaptă să îşi cumpere o casă sau să aibă un loc stabil de muncă ca să fie siguri că au ce să îi ofere noului membru al familiei.

„Se concentrează foarte mult pe carieră, mare parte au propriile afaceri, şi atunci e nevoie de mai multă implicare şi timpul nu le mai permite să se ocupe şi de un copil care vine cu foarte multe responsabilităţi. Mai este un aspect – sunt foarte multe persoane cu care am interacţionat şi eu, şi care într-adevăr nu vor să îşi asume grija faţă de un copil. Recunosc că li s-ar părea foarte greu, pentru că ei înşişi au fost dificili când au fost mici, şi părinţii au fost cei care întotdeauna i-au acceptat. Atunci ei nu îşi doresc la rândul lor un sacrificiu de acest gen”, a precizat Monica Dobrea, psiholog ieşean. Psihologul mai spune că există şi o presiune din partea societăţii care face ca tinerele familii să „fugă” de ideea de a avea un copil.Tinerii se simt constrânşi de întrebările care apar imediat după nuntă, de genul „când faceţi un copil?” sau, după ce apare primul copil, apare şi întrebarea „dar al doilea, când?”. Specialiştii spun că tendinţa poate fi legată şi de faptul că în ultimii ani se înregistrează o creştere a ratei divorţurilor.

„Foarte multe cupluri care vin în cabinet pentru a-şi rezolva problemele au această teamă – că s-ar putea ca la un moment dat relaţia să se încheie, şi vor să ştie cum ar putea să îşi rezolve problemele, care este reţeta astfel încât să nu ajungă în punctul de a divorţa. Această teamă de familii monoparenale a accentuat şi mai mult amânarea momentului respectiv, sau chiar renunţarea la ideea de a avea un copil”, a mai completat psihologul Monica Dobrea.

Cei la 20 de ani sunt mai entuziaşti

În schimb, cuplurile mai tinere, în jurul vârstei de 20 de ani, conform specialiştilor, nu au aceste temeri. Mai mult, atunci când se află la începutul relaţiei, sunt mai dispuse să îşi întregească familia. „Există acel elan de început, când în relaţii totul este minunat, cei doi fac planuri împreună, pleacă cu un entuziasm la drum. Atunci când depăşim o anumită vârstă, deja lucrurile devin prioritare în alt sens, ne gândim ce am putea să îi oferim unui copil, cum am putea ca totul să fie aşezat, iar copilul să apară când toate lucrurile sunt controlate de noi”, a concluzionat Monica Dobrea. 

Comentarii