De ce l-a părăsit Gabriela pe Liviu

joi, 06 septembrie 2018, 01:50
3 MIN
 De ce l-a părăsit Gabriela pe Liviu

"Nu vreau să-mi fie ruşine când ies pe stradă”. Această declaraţie e cheia în care trebuie interpretat noul scandal.

Ruptura dintre Gabriela Firea şi Liviu Dragnea, definitivă sau nu, ajustează serios pe termen scurt încrederea în PSD. În toate sondajele de opinie, capitalul de imagine al primăriţei depăşea binişor pragul de 30%. Şi chiar dacă presupunem că cifrele au fost umflate şi coborâm ştacheta pe la 20%, tot e mult. Niciun lider PSD nu se bucură de atâta simpatie. Cu chiu, cu vai, intersectează pragul Călin Popescu Tăriceanu, “prezidenţiabilul”asumat alături de ALDE. Dar lovitura încasată de PSD e mai lesne de înţeles dacă urmărim principalele canale de propagandă. Năuceală, disperare, maxilare încleştate în zâmbete forţate. Din vacanţă, Mircea Badea a recunoscut că e traumatizat de noul scandal şi a comparat-o pe Firea (fără să o nominalizeze explicit) cu “javra de Crin Antonescu”.

 

Oarecum surprinzător, Antena 3 a ales să parieze totul pe Dragnea în detrimentul fostei angajate, în vreme ce RTV şi TVR – celelalte două posturi sub bocancul PSD – au acordat spaţii largi atacurilor declanşate de Firea. Nu e încă limpede dacă asistăm la o strategie asumată de conducerile televiziunilor, dacă, surprinşi, producătorii TV au reacţionat instinctiv (primul venit, primul servit ) sau dacă nu cumva participăm la o licitaţie în curs. Cine dă mai mult? Primăria Capitalei sau Guvernul? (Înclin să cred că Firea dispune de mai multe “lichidităţi”). În toate cazurile, faptul că cele trei televiziuni nu au ieşit imediat cu un mesaj unitar, de înfierare a “javrei”, fragilizează puternic poziţia lui Dragnea.

 

Cum s-a ajuns aici? Să trecem peste explicaţiile ridicole cu Dragnea care boicotează proiectele Bucureştiului. (Dragnea boicotează toate proiectele României). Momentul zero al scandalului e ziua în care Gabriela Firea s-a afişat pe scena Arenei Naţionale împreună cu Simona Halep. Primarul Capitalei a trăit un experiment şocant: a fost huiduită de mii de oameni la un eveniment festiv. Oricât de groasă ar fi pielea unui politician, astfel de situaţii îi distrug încrederea în sine. Fluierăturile au fost dublate de zeci de mii de comentarii acide pe Facebook, un alt episod traumatizant pe care puţini politicieni, inclusiv din “afară”, l-au experimentat. În tot acest timp, Dragnea nu doar că nu a apărat-o, dar a pus postacii partidului să inflameze internetul cu mesaje anti-rezist pentru a aţâţa ura împotriva ei. Şi, înainte ca rănile să se cicatrizeze, au venit protestele din 10 august care au pus capac relaţiei dintre cei doi. Faptul că ministrul de Interne a aruncat responsabilitatea intervenţiei în forţă a jandarmilor pe umerii “protejatei” n-a mai lăsat loc de împăcare.

 

În fapt, Firea a înţeles (cam greu, ce-i drept) că din postura de primar decontează direct, pe propria-i piele, toată scârba românilor faţă de PSD. A priceput că e mult mai uşor să tai panglici la evenimente oficiale ale Ministerului de Interne – vezi Carmen Dan – sau porci la evenimente private – vezi şeful Camerei Deputaţilor – şi infinit mai greu să dai ochii cu oamenii ca edil într-un oraş mare.

"Nu vreau să-mi fie ruşine când ies pe stradă”. Această declaraţie e cheia în care trebuie interpretat noul scandal. La Iaşi, Mihai Chirica a înţeles riscul în urmă cu un an şi jumătate, tot în urma unor mişcări de stradă. Din acest motiv, pesediştii care îşi duc veacul pe la chermezele din judeţ, unde n-a existat vreodată opoziţie la FSN, n-au pic de empatie pentru Firea/Chirica. Şi atâta timp cât nu vor fi obligaţi să se plimbe zilnic, la pas, pe Calea Victoriei sau pe bulevardul “Ştefan cel Mare”, nu-l vor trăda pe Dragnea.

Comentarii