De ce se folosesc doar 5 doze din cele 7 existente într-o fiolă de vaccin anti COVID

vineri, 08 ianuarie 2021, 13:54
1 MIN
 De ce se folosesc doar 5 doze din cele 7 existente într-o fiolă de vaccin anti COVID

O fiolă de vaccin de la Pfizer conține substanță pentru 7 doze. Numai că producătorul recomandă folosirea doar a 5 doze. Celelalte două se aruncă. Există o puternică dezbatere în SUA și Uniunea Europeană despre cum poate fi recuperată substanța pierdută.

Pfizer/BioNtech, producătorul primului vaccin anti COVID-19 folosit în lume, recomandă doctorilor să administreze cinci doze dintr-o fiolă cu substanța pentru vaccinare. 

În practică, medicii au descoperit că pot extrage șase sau chiar șapte doze de vaccin. 

Pfizer recomandă ca substanța care rămâne să fie aruncată. Și avertizează împotriva amestecării resturilor de substanță din fiecare recipient, pentru că ar exista riscul contaminării. Oricum o fiolă o dată deschisă nu poate fi folosită decât maximum 6 ore. Dacă în acest interval nu este folosită, trebuie de asemenea aruncată. 

Cum cererea de vaccin, la nivel mondial, este mare, iar cantitatea produsă de Pfizer/BioNtech încă limitată, doctorii din SUA și Uniunea Europeană au pus presiune pe autoritățile de reglementare pentru a primi aprobarea să folosească toată substanță dintr-o fiolă. 

Contiuarea, pe newseek.ro

Comentarii