De la nişte înjurături banale, un om a rămas invalid, iar altul va înfunda puşcăria

vineri, 11 iunie 2021, 01:49
3 MIN
 De la nişte înjurături banale, un om a rămas invalid, iar altul va înfunda puşcăria

Un conflict provocat de un paznic băut a lăsat un om invalid şi l-a trimis pe un altul în puşcărie. De la o ceartă fără miză, dintr-un motiv inexistent, s-a ajuns în scurt timp la lovituri de cuţit.

Incidentul a avut loc în dimineaţa zilei de 24 noiembrie 2019, când pe un şantier de lângă Plopii fără Soţ s-a prezentat o echipă de 9 muncitori. La un moment dat, aceştia au aprins un foc într-o roabă, folosind rigle de lemn, pentru a se încălzi.

A intervenit paznicul, care consumase deja băuturi alcoolice şi care a început să-i înjure pe muncitori, spunându-le că nu au voie să facă focul. Muncitorii au replicat pe acelaşi ton, I.C.S. împingându-l pe paznic.

Acesta i-a ameninţat pe muncitori că îşi va chema în ajutor nepotul, fost sportiv. În jurul orei 8.30, pe şantier şi-a făcut apariţia Florin Pancu. Şi-a parcat BMW-ul, după care s-a îndreptat spre muncitorul care-l îmbrâncise pe paznic, cerându-i să-şi prezinte scuze.

Muncitorul a făcut-o, dar lui Pancu nu i-a plăcut felul în care acesta îşi ceruse scuze, aşa că a insistat. Aflat pe schelă, M.B. a apreciat că fusese suficient, aşa că i-a cerut lui I.C.S. să nu-şi mai prezinte scuze. Pancu l-a provocat, iar M.B. a coborât de pe schelă, urmat de alţi doi muncitori.

A urmat o altercaţie verbală între M.B. şi Pancu, cei doi îmbrâncindu-se. În final, Pancu a scos un cuţit de aproximativ 30 cm, ameninţând că-l va folosi: "Ia veniţi, că vă fac felul!". M.B. a încercat să-l dezarmeze, moment în care Pancu l-a lovit puternic cu cuţitul în tâmpla stângă.

Victima a căzut fulgerată la pământ, Pancu încercând să-l mai lovească în continuare. Apoi, cuţitarul s-a retras, fugărit de muncitori.

M.B. a fost internat în comă la Spitalul de Neurochirurgie, lama cuţitului penetrând craniul şi atingând creierul. Bărbatul a rămas internat timp de o lună, iar după externare a mai avut nevoie de încă o lună de îngrijiri medicale.

A rămas cu o hemipareză dreaptă şi cu dificultăţi serioase de exprimare. Şi-a pierdut capacitatea de muncă şi autoîngrijire, fiind încadrat în gradul I de invaliditate.

În cursul urmăririi penale, Pancu a recunoscut că l-a înjunghiat pe M.B., afirmând însă că nu venise înarmat pe şantier. Ar fi fost lovit cu o cărămidă în spate şi a încercat să fugă, dar muncitorii l-ar fi înconjurat, prinzându-l între un zid şi nişte paleţi.

Unul dintre muncitori ar fi avut un cuţit. Pancu l-a dezarmat, apoi ar fi lovit la întâmplare, pentru a se apăra. "Erau ca nişte brute, mi-am văzut moartea cu ochii", a spus acesta. Ulterior însă, şi-a recunoscut faptele, aşa că declaraţia iniţială nu a fost luată în considerare.

Conform legii, tentativa de omor se pedepseşte cu închisoarea pe un termen de 5 până la 10 ani. În aprecierea sentinţei, magistraţii Tribunalului au luat în considerare faptul că Pancu nu se afla la primul conflict cu legea, el mai fiind condamnat, cu suspendare, pentru ultraj.

Cu toate că şi-a recunoscut fapta, a încercat să o minimalizeze, regretându-şi fapta mai mult din perspectiva implicaţiilor juridice, nu din empatie faţă de victimă. Colaborarea cu anchetatorii i-a atras totuşi o pedeapsă minimă, de 5 ani de închisoare.

La aceasta s-au adăugat 10 luni din pedeapsa pentru ultraj. Totodată, lui Pancu i s-a interzis să mai poarte arme timp de 4 ani după executarea pedepsei. El va trebui să-l plătească lui M.B. o despăgubire de 100.000 de euro şi o pensie lunară de 1.279 lei. Sentinţa a fost atacată atât de Pancu, cât şi de victima sa. Apelul urmează să fie judecat la sfârşitul lunii viitoare.

Comentarii