De Business

Punem punctul pe știi

Decizie în premieră: Fitch retrogradează ratingul de credit al Statelor Unite

miercuri, 02 august 2023, 18:39
2 MIN
 Decizie în premieră: Fitch retrogradează ratingul de credit al Statelor Unite

Fitch retrogradează ratingul de credit al Statelor Unite, invocând îngrijorări legate de fiscalitate şi guvernanţa corporativă. Marţi, agenţia de rating a anunţat că retrogradează solvabilitatea SUA de la AAA la AA+ într-o mutare surprinzătoare pentru pieţe, arata hotnews.ro.

În decizia sa, Fitch a menţionat deteriorarea fiscală prognozată pentru următorii 3 ani, datoria publică ridicată şi problemele de guvernanţă corporativă ca motivele principale pentru retrogradarea ratingului. Agenţia de rating a criticat guvernanţa fiscală a SUA, menţionând că în ultimii 20 de ani au avut loc scăderi constante ale standardelor de guvernanţă, chiar şi în materie fiscală şi de datorie, în ciuda acordului bipartizan din iunie de suspendare a limitei de îndatorare până în ianuarie 2025.

Decizia a fost determinată, în parte, şi de revolta de la Capitoliu din data de 6 ianuarie 2021, care a evidenţiat polarizarea politică extremă din America şi a adus în discuţie deteriorarea guvernanţei corporative. Această problemă a fost subliniată de Fitch în discuţiile avute cu reprezentanţii Trezoreriei de la Washington înainte de anunţarea deciziei.

După anunţul retrogradării, Janet Yellen, şefa Trezoreriei americane, şi-a exprimat dezacordul „ferm” faţă de decizie. Ea a afirmat că titlurile de Trezorerie ale SUA rămân cel mai important activ sigur şi lichid din lume şi că economia americană este fundamental puternică. Cu toate acestea, Fitch a susţinut că problemele ridicate în decizia lor au fost discutate în prealabil cu reprezentanţii Trezoreriei.

Richard Francis, unul dintre directorii Fitch, a subliniat că polarizarea politică extremă şi revolta de la Capitoliu reprezintă doar câteva dintre punctele de deteriorare a guvernanţei corporative din Statele Unite, iar centrul pare să se destrame odată cu poziţiile divergente ale partidelor politice.

Această retrogradare a ratingului de credit al Statelor Unite la AA+ poate avea consecinţe semnificative asupra costului împrumuturilor şi a încrederii investitorilor în economia americană. Este o situaţie care va fi cu siguranţă urmărită îndeaproape de toate părţile implicate şi de pieţele financiare la nivel global.

Comentarii