De Business

Punem punctul pe știi

Deși România a avut randamentul muncii cel mai slab în regiune, în două sectoare suntem campioni regionali: industria și IT&C-ul

luni, 24 octombrie 2022, 14:35
2 MIN
 Deși România a avut randamentul muncii cel mai slab în regiune, în două sectoare suntem campioni regionali: industria și IT&C-ul

Productivitatea muncii a crescut cu 18,6% în semestrul 1 2022, față de semestrul 1 2021, fiecare persoană ocupată creând în medie 12.800 euro valoare adăugată brută în prima jumătate din 2022. Costul per salariat a crescut cu 10,3% în aceeași perioadă ajungând la 7.400 euro în prima jumătate din 2022, arată o analiză făcută de Ella Kallai, economistul-șef al Alpha Bank.

Este cel mai bun randament al muncii atins în primele semestre de după 2018

Randamentul muncii, un indicator succint de eficiență, calculat ca raport între productivitate și cost a ajuns la 1,7 în primul semestru din 2022. Cu alte cuvinte, pentru fiecare euro plătit ca salariu, fiecare lucrător din economie crea 1,7 euro valoare adăugată brută. Este cel mai bun randament al muncii atins în primele semestre de după 2018, mai arată analiza d-nei Kallai.

Cu această valoare, România s-a situat în urma țărilor din regiune, dar a devansat media UE . Decalajul față de țările din regiune s-a redus comparativ cu cei trei ani anteriori.

Deși economia a avut randamentul muncii cel mai slab comparativ cu țările din regiune, au existat două sectoare în care randamentul muncii a fost peste cel realizat de aceste sectoare în regiune: industria și sectorul informații și comunicații.

În industrie, productivitatea muncii a depășit costul muncii de 2,9 ori, însemnând că pentru fiecare euro plătit unui salariat ca remunerare salarială fiecare persoană ocupată în sector crea 2,9 euro valoare adăugată brută. Productivitatea muncii a avansat cu 38% în semestrul 1 din 2022, față de semestrul 1 din 2021, astfel productivitatea muncii a ajuns la 17,5 mii euro în prima jumătate din 2022, potrivit datelor furnizate de economistul-șef al Alpha Bank

Din cei trei factori contributori care determină productivitatea muncii, prețul valorii adăugate brute, volumul valorii adăugate brute ambele cu impact direct proporțional, și populația ocupată cu impact invers proporțional, creșterea productivității muncii din industrie a fost determinată aproape în întregime de creșterea prețului valorii adăugate brute, volumul valorii adăugate brute a scăzut și populația ocupată din sector a stagnat (graficul de mai sus).Costul per salariat a crescut cu 13,5% în semestrul 1 2022 față de semestrul 1 2021 ajungând la 6,1 mii euro în primul semestru din 2022. Din cei doi factori contributori ai costului per salariat, anvelopa remunerării salariale cu impact direct proporțional și salariații cu impact invers proporțional, creșterea costului pe salariat s-a datorat creșterii anvelopei salariale moderată parțial de creșterea numărului de salariați din sector.

Mai mult, pe hotnews

Comentarii