Deţinuţii ieşeni, testaţi în masă pentru depistarea hepatitei

luni, 23 mai 2022, 01:50
1 MIN
 Deţinuţii ieşeni, testaţi în masă pentru depistarea hepatitei

Deţinuţii din Penitenciarul Iaşi au fost testaţi gratuit pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitic B şi C în cadul campaniei „LIBER de hepatita C”.

Campania a fost lansată de Societatea Română de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă în partaneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarului alături de unităţi medicale din ţară, printre care şi Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi şi se adresează grupurilor vulnerabile reprezentate de deţinuţi şi de personalul angajat.

Faza întâi a proiectului a fost derulată în perioada martie 2021 – februarie 2022, fiind testaţi deţinuţi din 15 unităţi penitenciare, inclusiv din Iaşi.

În total, în cele 15 unităţi penitenciare din ţară au fost depistaţi pozitiv pentru infecţia cu virusul hepatitic C peste 680 de deţinuţi şi peste 200 pentru infecţia cu virusul hepatitic B, persoanele depistate pozitiv fiind evaluate de medici pentru confirmarea diagnosticului, stadiul bolii şi oportunitatea includerii în tratament.

„Lupta împotriva hepatitelor virale a progresat în ultimii ani şi datorită a două iniţiative majore: cea dedicată populaţiilor vulnerabile, cu vârsta de peste 18 ani din mediul rural şi cea dedicată persoanelor private de libertate şi personalului angajat din unităţile penitenciare”, a precizat prof. dr. Anca Trifan, coordonator ştiinţific al campaniei şi medic în Clinica de Gastroenterologie de la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Conform rezultatelor intermediare, majoritatea pacienţilor pot începe tratamentul antiviral. Rata de vindecare a infecţiei cu virusul hepatitic C la pacienţii care urmează acest tratament este de peste 98%. 

Comentarii