Doi IT-işti fac bani din spălatul rufelor în public. Un serviciu, tot mai căutat şi la Iaşi

luni, 15 martie 2021, 02:50
6 MIN

Cu toţii am văzut filme occidentale în care oamenii îşi spală hainele şi le usucă într-o spălătorie cu fise, la ei în cartier. O realitate aproape de neconceput în România, unde unul dintre cele mai cunoscute proverbe româneşti spune că „rufele murdare se spală în familie”. Dar şi unde spălatul acasă este sfânt.

Ştefan Bârgăoanu şi Beniamin Dupu, doi antreprenori ieşeni care activau mai mult în zona afacerilor IT, au decis să meargă însă contra curentului: au deschis în Iaşi primul laundromat, în zona Esplanada Oancea, cartierul Tătăraşi.

Cititi si: Cine sunt IT-iştii ieşeni care se bat cu marile companii internaţionale de profil

Mergând treaba, au deschis apoi pe al doilea, în Alexandru cel Bun, iar în scurt timp pregătesc şi deschiderea celui de-al treilea laundromat, în cartierul Nicolina. Deşi toţi le-au spus că vor da chix, ieşenii vin tot mai mult la spălat rufele la ei. De ce e mai avantajos ca acasă?

Doi antreprenori ieşeni au făcut din hainele murdare ale ieşenilor o afacere chiar dacă la început nu părea că au şase de reuşită, mai ales că majoritatea românilor au maşină de spălat acasă.

Au deschis în Iaşi până acum două laundromate, iar cei care au călcat pragul celor două spaţii au realizat rapid care sunt avantajele faţă de propria maşină de spălat: în mai puţin de o oră poţi pleca acasă cu hainele spălate, dar şi uscate.

Avantajele laundromatului

„Faţă de spălătoriile clasice, aici este cu autoservire, cu fise. Este deschis 24/24 şi şapte zile pe săptămână. Fluxul este foarte simplu. Îţi iei atâtea jetoane câte ai nevoie, în funcţie de spălarea pe care vrei să o faci, la una dintre maşinile de 10 kg sau la cea de 14 kg. Bagi rufele, bagi detergentul şi balsamul pe care le aduci de acasă, pe care le preferi, fisele, şi alegi una dintre cele trei spălări”, explică Ştefan Bârgăoanu, menţionând totodată că serviciile spălătoriilor clasice şi ale laundromatelor nu se suprapun, ci sunt complementare.

Mai exact, ce duci la unul dintre servicii nu duci la celălalt, şi invers.

În ceea ce priveşte costurile unei spălări la laundromat, o spălare „rapidă” sau una clasică costă 10 lei, adică două fise, şi durează maximum 30 de minute, iar cu un jeton de 5 lei, adică o fisă, usuci timp de 15 minute, mai mult decât suficient pentru hainele normale, nu foarte groase, care poate fi continuată cu încă o fisă dacă este nevoie.

Maşinile de spălat au şi o funcţie de spălare mai îndelungată, recomandată pentru hainele extrem de murdare, purtate pe şantier de exemplu, iar spălarea costă trei fise, adică 15 lei pentru 10 kg de rufe.

Cititi si: Cele mai mari companii IT din judeţ fac afaceri de peste 200 de milioane de euro

„Maşinile noastre sunt mult mai simple de utilizat decât cele de acasă. Îţi alegi temperatura, programul, pui detergentul şi hainele, şi atât. La maşina mare, cea de14 kg, sunt şase sau şapte programe. Apoi, maşinile de uscat. Cu un jeton usuci timp de 15 minute, şi le usuci până eşti mulţumit”, explică Ştefan Bârgăoanu, pe nerăsuflate.

O franciză gândită de trei tineri din Bucureşti

Ştefan Bârgăoanu şi Beniamin Dupu au deschis afacerea cu laundromate din dorinţa de „a face ceva cu mâinile”. Iniţial au tot căutat idei care să le stârnească interesul şi, într-un final, au găsit conceptul de laundromat.

Easywash Laundromat Concept a fost gândit de trei bucureşteni şi a fost înfiinţat în toamna anului 2012. Ei au fost primii care au adus în România conceptul de reţea de laundromate, adică spălătorii de haine cu jetoane în regim self-service, unde poţi spăla şi usca o cantitate mare de rufe în scurt timp.

Ieşenii i-au vizitat de mai multe ori în Bucureşti, le-a plăcut ce au văzut acolo, au sondat un pic piaţa din Iaşi, iar mai apoi, când au realizat că ideea ar putea funcţiona şi în capitala Moldovei, au bătut palma cu bucureştenii.

Practic, cei doi antreprenori ieşeni au venit cu banii şi munca, întreg conceptul, cu ce e necesar, aparatură, detalii de care trebuie să ai grijă. „Practic, noi am luat afacerea la cheie”, mărturiseşte Ştefan Bârgăoanu.

Au investit până în prezent 120.000 de euro, din foduri proprii. În ciuda pandemiei, cifra de afaceri pe anul 2020  a fost în creştere faţă de 2019, iar perspectivele pentru anul 2021 arată o creştere de 25%. „Nu este genul de afacere cu un profit extraordinar în scurt timp. Trebuie să ai răbdare”, menţionează Bârgăoanu.

În plus, cel puţin pentru Iaşi, le afectează dezvoltarea preţurile foarte mari ale spaţiilor pentru închiriat. Antreprenorul menţionează că, spre exemplu, în unele oraşe din vestul ţării, cu aceiaşi bani poţi lua un spaţiu de două ori mai mare. Un alt lucru care le-a încetinit extinderea a fost pandemia. În perioada de lockdown afacerea le-a mers prost, dar a început să îşi revină treptat în următoarele luni.

Cine spală la easywash şi de ce

La câteva zile după ce i-am întâlnit pe Ştefan Bârgăoanu şi Beniamin Dupu, în weekend, am încercat serviciile pe care le oferă spălătoria din cartierul Alexandru. Aveam de spălat două pături care nu-mi încăpeau în maşina de acasă, aşa că am zis să îmbin utilul cu munca de teren.

În jurul orei 11.00 erau doar două persoane, iar una dintre ele, o femeie de aproximativ 40 de ani, tocmai usca cel de-al şaselea şi al şaptelea sac cu haine. A spălat la mai multe maşini în acelaşi timp, iar în câteva ore a rezolvat o treabă care i-ar fi luat toată ziua acasă.

L-a sunat apoi pe unul dintre băieţii ei, care a venit cu maşina, le-a încarcat pe bancheta din spate şi în portbagaj şi au plecat. Cealaltă persoană, un băiat de 19 sau 20 de ani, şi-a spălat şi uscat un rucsac de haine în timp ce a stat cu ochii în telefon, pe internet, spaţiile având wi-fi gratuit.

Între timp, un cuplu tânăr, din cartier, a venit cu două lenjerii de pat gata spălate de acasă şi le-a aruncat în maşina de uscat. După 15 minute le-au verificat dacă sunt uscate, le-au împăturit şi au plecat.

Până să fac şi eu acelaşi lucru, a venit însă şi o femeie mai în vârstă, cu un căruţ pe care îl folosesc bătrânii pentru a face piaţa, şi şi-a uscat rufele.

Îmi spune că, cel puţin când e frig afară, alege să îşi usuce rufele aici, mai ales că e aproape pentru ea. Iar toată iarna a fost clientă fidelă a maşinilor de uscat. Dar şi a celor de spălat, cel puţin la început de anotimp rece, pentru pături şi pilote.

Comentarii