De Business

Punem punctul pe știi

Cele mai mari companii IT din judeţ fac afaceri de peste 200 de milioane de euro

luni, 19 octombrie 2020, 01:50
5 MIN
 Cele mai mari companii IT din judeţ fac afaceri de peste 200 de milioane de euro

In total, în judeţ sunt 1.037 de firme care activează în domeniul IT şi au un venit cumulat de 444 milioane euro.

„Ziarul de Iaşi" a întocmit o listă cu primele 20 de companii din industria tehnologiei informaţiei (IT) pe baza datelor financiare aferente anului 2019, raportate în 2020 de aceste firme care au sediul social în Iaşi. Împreună au generat o cifră de afaceri netă de aproape un miliard de lei în anul fiscal anterior, echivalentul sumei de 206,1 milioane euro, concentrând aproape jumătate din forţa de muncă de profil de pe piaţa locală, mai exact 5.691 de oameni. În industria IT din judeţul Iaşi lucrau la finalul anului trecut 12.380 de persoane, potrivit datelor din Breviarul Economic al Judeţului Iaşi, realizat şi elaborat anual de către Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi. În total, sectorul IT&C a avut o contribuţie de 6,77% în cifra totală de afaceri a judeţului Iaşi pe 2019, care a însumat 6,55 miliarde de euro. Cele 1.037 de firme care activau în acest domeniu la sfârşitul anului 2019 au generat un venit cumulat de 444 milioane de euro.

Antreprenorii locali şi-au făcut loc în top

Alături de investitorii străini de pe piaţa locală de software prezenţi în TOP 20 se află şi firme cu capital privat românesc, care încep să se impună în acest sector. De exemplu, compania ieşeană Focality, specializată în implementarea de proiecte de aplicaţii ERP şi CRM în industrii precum servicii, retail, domeniul medical, public şi aerospaţial, se regăseşte printre primii zece jucători din domeniu, respectiv pe locul 6.

Compania este controlată de omul de afaceri Gabriel Mardarasevici şi se alătură, astfel, americanilor de la Amazon şi britanicilor de la SCC, care domină regiunea Moldovei, ori companiei Ness, un jucător cheie în arena serviciilor IT şi tehnologice din Israel. De asemenea, compania ieşeană RomSoft este acum a 20-a cea mai puternică companie de IT din judeţul Iaşi după cifra de afaceri. Deţinută de antreprenorii Dorin Cristea şi Nicu Popescu, societatea care încheie clasamentul „Ziarului de Iaşi" produce software la comandă pentru domeniul medical.

Amazon domină clasamentul

Mai jos vă prezentăm primele 10 de companii din sectorul IT din judeţul Iaşi care au reuşit cu brio în 2019 să fie competitive atât în plan global, cât şi local.  Pe locul 1 în TOP 20 se află Amazon Development Center România, cu o cifră de afaceri raportată la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pe anul trecut de 321,2 milioane lei (circa 66 milioane euro), realizată cu ajutorul unui număr mediu de salariaţi de 1.956. Amazon a fost fondată de Jeff Bezos în iulie 1994 la Bellevue, Washington, fiind considerat acum cel mai valoros brand de pe pământ. Compania a ajuns la niveluri gigantice, aventurându-se în servicii de epocă nouă, precum cloud computing şi streaming digital. Amazonul lui Bezos a acumulat aproape 280 de miliarde de dolari anul trecut şi a fost el însuşi cel mai bogat om din lume. Cu rezultate financiare bune se prezintă şi Ness România (locul 2), o firmă care cu 415 de angajaţi pe piaţa locală a realizat o cifră de afaceri anul trecut de 105,4 milioane lei (21,7 milioane euro). Ness a fost fondată în 1999 în urma fuziunii celor mai importante şase companii IT din Israel. Combinând competenţa de bază în inginerie cu cele mai noi tehnologii digitale, Ness construieşte platforme orientate către clienţi şi produse software care ajută afacerile să prospere în economia digitală, arată compania.  SCC Services România ocupă locul 3 în clasamentul nostru, cu o cifră de afaceri de 97,1 milioane lei în 2019 (aproape 20 milioane euro), compania având în anul menţionat un număr de 958 de salariaţi. Este un furnizor de servicii şi infrastructură IT pentru companiile din Europa de aproape 40 de ani. SCC este deţinută de către Rigby Group PLC, care are divizii în tehnologie, aeroporturi, hoteluri, servicii financiare, servicii imobiliare şi aviaţie. În România este prezentă din 2006, când s-a deschis primul centru de servicii la Iaşi, de unde angajaţii livrează servicii de tip Service Desk, Infrastructure Support şi Operations Management 24/7, în 9 limbi de circulaţie internaţională.

Cine vine din urmă

Pe locul 4 se află Centric IT Solutions România, subsidiara locală a furnizorului olandez de soluţii software, care a raportat în 2019 o cifră de afaceri de 65,2 milioane lei (13,4 milioane euro). Pentru companie lucrau 289 de oameni la sfârşitul anului fiscal anterior, echipa din Iaşi oferind soluţii IT pentru sectorul public, retail, housing&healthcare, resurse umane şi payroll. Pe locul 5 se situează Osram Continental România, cu activităţi de realizare a soft-ului la comandă, având o cifră de afaceri de 51,2 milioane lei (10,5 milioane euro) la sfârşitul anului 2019 şi un număr de 160 angajaţi. Pe locul 6 se poziţionează Focality. Compania a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri de 49,1 milioane lei (10,1 milioane euro) cu 50 de angajaţi. Focality livrează soluţii IT, consultanţă şi sisteme de securitate. Locul 7 în clasamentul „Ziarului de Iaşi" este ocupat de CGM Software Ro, cu 49 milioane lei (circa 10 milioane euro) cifră de afaceri în anul fiscal anterior şi 182 de salariaţi. Face parte din eHealth global CompuGroup Medical SE & Co. KGaA, un furnizor cu un portofoliu cuprinzător de soluţii IT de ultimă generaţie pentru industria medicală. Locul 8 revine companiei CRF Health Services, furnizor global de soluţii tehnologice eSource şi de servicii orientate către pacient pentru sectorul bio-ştiinţe. A făcut afaceri de 45,6 milioane lei în 2019 (9,4 milioane euro), având pe statul de plată în centrul din judeţul Iaşi 224 de salariaţi.

Cine completează lista

Compania Basware completează podiumul, situându-se pe locul 9 cu afacerile din anul fiscal anterior de 34,4 milioane lei (7 milioane euro). Cu prezenţă în 100 de ţări şi deservind peste 2.000 de clienţi şi aproape un milion de utilizatori finali, Basware este un furnizor de software şi soluţii de automatizare achiziţionare-plată. Firma a raportat la MFP un număr mediu de angajaţi de 185 la centrul din Iaşi. Pe locul 10 se află Mind Software, subsidiara locală a grupului israelian MIND CTI, specializat în furnizarea de soluţii de facturare şi servicii pentru relaţiile cu clienţii în industria telecom, cu o cifră de afaceri de 28,1 milioane lei (5,7 milioane euro) anul trecut şi 173 de angajaţi. Rezultatele celorlalte zece firme din clasamentul TOP 20 al „Ziarului de Iaşi" le puteţi consulta în tabelul alăturat textului. Topul nu include firme care activează în judeţul nostru, dar au sediul social în altă parte. Una dintre acestea este compania Continental, care are angajaţi la Iaşi circa 1.500 de oameni. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii