Doi ucraineni răniţi pe front lângă Kiev, internaţi în spital la Iaşi

După două zile de internare aici, ieri au fost transferaţi către Israel.

marți, 08 martie 2022, 02:50
2 MIN
 Doi ucraineni răniţi pe front lângă Kiev, internaţi în spital la Iaşi

Doi refugiaţi ucraineni au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sfântul Spiridon” cu multiple traume suferite în urma bombardamentelor din apropierea Kievului. Aceştia au fost externaţi de la o unitate medicală din Ucraina şi preluaţi de la graniţă de două ambulanţe. 

“Este vorba de un bărbat de 19 şi unul de 44 de ani din Kiev, cu fracturi la membrele inferioare. Au fost trataţi în acest weekend la noi, în UPU, după care ieri au fost transferaţi cu avinoul la un Centru de Traumă din Israel”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD. Dacă la începutul săptămânii trecute, la dispeceratul 112, se înregistrau 1-2 apeluri din partea refugiaţilor care acuzau diverse probleme de sănătate, în acest weekend s-a ajuns la 10 apeluri în 24 de ore. Diana Cimpoeşu spune că numărul a crescut brusc, odată cu numărul de refugiaţi care locuiesc temporal în judeţ.

“Sunt cazuri de boli cronice care se acutizează în condiţiile călătoriei, stresului. Puţini au avut nevoie de internare. Recent, a fost un caz, al unui bărbat de 59 de ani, aflat după o intervenţie post-infarct făcută în Ucraina. Odată ajuns în România a avut nevoie de internare la Cardiologie. Este bine că starea de sănătate a acestor persoane poate să-şi revină după câteva intervenţii sau doar câteva zile de spitalizare“, a spus Diana Cimpoeşu.

Coordonatorul UPU/SMURD a mai adăugat că patologia în cazul refugiaţilor care se prezintă la medic este una diversă, pornind de la stări febrile, la patologie post-Covid, patologie neoplazică, patologie cardiovasculară, în plus patologia traumatică în context de război cu care medicii nu s-au mai întâlnit până acum. „Este clar că numărul solicitărilor va creşte odată cu creşterea numărului de refugiaţi. Este vorba de persoane cu un nivel ridicat de stres, cu condiţii de viaţă modificate brusc. Noi suntem pregătiţi, există locuri de spitalizare şi în permanenţă există un medic vorbitor de limbă rusă care ne asigură partea de comunicare”, a mai spus Diana Cimpoeşu.

 

 

Comentarii