Drumul unei case de la ruină la bijuterie. Va deveni „Muzeu al Copiilor”

luni, 20 septembrie 2021, 01:58
2 MIN
 Drumul unei case de la ruină la bijuterie. Va deveni „Muzeu al Copiilor”

Imobilul devastat şi lăsat în paragină ar urma să fie amenajat ca muzeu al copiilor.

O clădire din centrul oraşului, adusă în stadiul de ruină de foştii chiriaşi toleraţi ani de-a rândul de Primăria Iaşi, ar putea fi salvată în ultimul moment de la dispariţie. Ateneul Naţional din Iaşi, în administrarea căruia se află acum imobilul monument istoric din strada Păcurari nr. 29, vrea să achiziţioneze servicii de proiectare tehnică, documentaţia necesară şi studii conexe la viitorul "Muzeu al Copiilor".

Este vizată restaurarea clădirii, cunoscută şi sub denumirea "Casa Buicliu", cu scopul înfiinţării aici a unui muzeu dedicat copiilor şi universului copilăriei. Pe lângă valorificarea monumentului istoric, se preconizează şi "desfăşurarea activităţilor de învăţare creativă, de explorare, de stimulare a curiozităţii, de încurajare a pasiunii pentru ştiinţă şi arte", se arată în anunţul procedurii de licitaţie.

Valoarea estimată a achiziţiei este de 240,3 mii lei. Componenta financiară va conta în proporţie de 80 la sută şi câte 10 procente pentru prezenţa în echipă a unui şef de proiect atestat de Ministerul Culturii, respectiv a experţilor autorizaţi sau specialişti atestaţi înscrişi în registrele aceluiaşi minister şi ale Patrimoniului Naţional. Ofertele sunt aşteptate până pe 5 octombrie, atribuirea contractului ar urma să se facă cel mai târziu pe 5 ianuarie 2022, iar contractul va avea o durată de 3 luni.

Devastată până la zidurile de cărămidă şi, în unele locuri, cu duşumelele şi tavanul podului lipsă, călcată în continuare de oamenii străzii, rămâne de văzut dacă clădirea construită la sfârşitul secolului al XIX-lea va mai rezista cel puţin un an şi jumătate, până ar putea să înceapă lucrările de reconstrucţie.

VEDEȚI ȘI:

FOTO: Așa arată în interior Casa Buicliu, monument istoric. Pelerinaj pentru gândaci, șobolani și boschetari – AICI

FOTO: Clădire monument invadată de „chiriaşi de noapte“. Grilajele au fost rupte – AICI

(FOTO) Monument eliberat: o nouă evacuare de romi, în Păcurari – AICI

Comentarii