FOTO: Clădire monument invadată de „chiriaşi de noapte“. Grilajele au fost rupte

luni, 27 august 2018, 01:58
2 MIN
 FOTO: Clădire monument invadată de „chiriaşi de noapte“. Grilajele au fost rupte

Casa Buicliu din Păcurari a fost evacuată anul trecut şi sigilată după ce numeroşii chiriaşi „cazaţi“ fără forme legale în ea au adus-o într-o stare avansată de degradare.

Evacuată şi sigilată vara trecută, casa de pe strada Păcurari nr. 29 are din nou vizitatori şi „chiriaşi“ care înnoptează în spaţiul insalubru dintre pereţii sparţi ai imobilului. De altfel, asemenea „intruziuni“ sunt des întâlnite, indiferent de forma de proprietate, publică sau privată. Remarcate sunt mai ales cele care se lasă cu distrugeri – precum incendierea, astă-iarnă, a unui alt monument, Casa Ralet.

Amintim că, în iunie 2017, Primăria a decis evacuarea numeroşilor locatari aflaţi ilegal în imobilul din strada Păcurari 29 (vizavi de Blocuri Păcurari), din cauza degradării avansate a clădirii, dar şi a ocupării abuzive a încăperilor care nu fuseseră incluse în contractul de închiriere. Acum, grilajele de pe o parte a clădirii sunt desprinse, iar geamurile din faţă sunt sparte. Practic, din spatele casei se poate vedea curtea din faţă.

Clădirea se află pe lista monumentelor de patrimoniu sub numele „Casa Buicliu“, după cel care a ridicat-o la sfârşitul secolului al XIX-lea, peisagistul Theodor Buicliu (1837-1897).

După evacuarea chiriaşilor, clădirea a trecut de la Direcţia Fond Locativ în administrarea Direcţiei de Exploatare a Patrimoniului, în vederea restaurării ei. Imobilul este supravegheat de Poliţia Locală. Pentru moment, aşa cum ne-a declarat primarul Mihai Chirica, este verificat statutul anexelor din spate, despre care nu e clar dacă fac parte din monument sau au fost adăugate, pe rând sau toate odată, după construirea casei de la stradă. O solicitare în acest sens a fost adresată recent Direcţiei Judeţene pentru Cultură. După obţinerea răspunsului, urmează expertizarea construcţiei şi stabilirea etapelor restaurării ei.

Comentarii