Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

FOTO: Așa arată în interior Casa Buicliu, monument istoric. Pelerinaj pentru gândaci, șobolani și boschetari

GALERIE
casa buiucliu 13
  • casa buiucliu 13
- +

Vă amintiți de Casa Buicliu, un superb monument istoric ascuns zeci de ani sub fustele colorate ale familiilor de romi care trăiau aici? Este imobilul situat pe Șoseaua Păcurari, la numărul 29, lângă stația de autobuz. 

Clădirea a tot revenit în centrul atenției publice din cauza degradării care a cuprins-o în ultimii zeci de ani în ciuda statutului de monument istoric. Ocupată de diverse familii de romi, care plăteau chirie 13 lei/lună, imobilul a fost evacuat cu sprijinul polițiștilor în urmă cu doi ani, unul dintre motive fiind reabilitarea construcției (VEZI AICI).

Dar, în ultimii doi ani, de când au fost scoși romii din casă, alte pericole macină ce-a mai rămas din bijuteria arhitectonică de altă dată: fie indiferența autorităților, fie lentoarea actelor care presupun reabilitarea clădirii, fie boschetarii care se mai aciuează pe aici, feresterele și ușile fiind firav ”ferecate” de grilaje de fier.

Din curiozitate, oricine poate intra în casă, deoarece într-un perete lateral a rămas o gaură, ultima dovadă a existenței unei uși pe timpuri. ”Gazdă” este mirosul pestinențial lăsat în urmă de cei care-și făceau/fac nevoile aici.

Mormane de moloz însoțesc drumurile prin casă, semn că s-a furat de aici tot ce s-a putut, inclusiv bucățile de lemn din podele, cărămizile din pereți sau firele prin care a circulat curentul electric.

Tavanul și pereții sunt acoperiți de funingine, focurile din mijlocul camerelor fiind singurele surse de încălzire ale locatarilor de altă dată. Nu mai există urmă de fereastră, doar câteva cioburi sub cadrele de lemn amintind unde au fost geamuri.


Veranda, lungă și spațioasă, a rămas până și fără lemnul din podea, iar buruienile din curte și-au făcut loc spre interior prin spațiile goale lăsate după spargerea ferestrelor.


Într-o parte a casei se pot vedea pivnițele, transformate de ultimii locatari în camere de locuit, dar a dispărut podeaua dintre parter și subsol.

Cu toate acestea, oricine și-ar putea da seama că la origini imobilul avea o arhitectură aparte. Camerele erau spațioase și înalte, salonul era împărțit în două printr-un perete de sticlă, terasa lungă de cățiva metri dădea în grădină.

Inclusă în circuitul turistic al Iașului, în calitate  de monument istoric, casa este vizitată doar de insecte, șobolani sau boschetari.

Este una din ”rănile” arhitecturale ale Iașului pentru care nu s-a găsit încă o soluție. ”Și se farmă tot mai rău, de la an la an. Cine să plătească să o vadă așa? Ce să arăți? Dezastrul?”, a spus Lucia Mare, care aștepta autobuzul în stația din apropiere.


Casa a fost construită de peisagistul pictor Theodor Buicliu (1837- 1897), născut la Iași în familia lui Iacob Buiucliu (1809-1881) și a Mariei Tossun (1817-1907), de origine armeană, alături de alți șase băieți și trei fete.. El a studiat la Iași, și apoi la Paris. A fost membru din al Societății „Junimea”, profesor la Școala de Belle Arte din Iași și profesor de desen și caligrafie la o școală comercială din același oraș. 

El a fost fratele mai celebrului Grigore Buiucliu, numit în 1869 procuror pe lângă Tribunalul Iași; la scurt timp, devine procuror de secție pe lângă Curtea de Apel din Iași și procuror general al Curții de Apel din Iași între anii 1874-1876

În 1876 revine la avocatură și activează în politică fiind ales deputat (1888) și senator (1892) din partea județului Fălciu. În 1894 renunță la politică și este numit membru al Înaltei Curți de Casație din București, instanță în care activează până la pensionare, în 1908.[5]

Mai jos, una dintre picturile lui Theodor Buicliu, intitulată Peisaj de iarnă:

Mai multe imagini cu Casa Buicliu puteți vedea AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri