De Business

Punem punctul pe știi

Efectele noilor taxe: PFA-urile vor plăti contribuții duble. Contractele part-time, lovite

vineri, 29 iulie 2022, 12:40
2 MIN
 Efectele noilor taxe: PFA-urile vor plăti contribuții duble. Contractele part-time, lovite

Expertul fiscal Mădălina Ion – fondator Finance Community, a explicat la Newsweek Live care este impactul noilor taxe și impozite asupra principalelor categorii de venituri.

Noile taxe și impozite vor avea un impact considerabil asupra PFA-urilor, dar și asupra contractelor part-time,  conform proiectului de modificare a Codului Fiscal publicat de Ministerul Finanțelor.

Toate scenariile privind impactul noilor taxe și impozite propuse de Ministerul Economiei eu fost analizate la Newsweek Live. Modificările propun revenirea la calculul contribuțiilor sociale pentru cel puțin salariul minim în cazul contractelor de muncă de tip parțial (cu excepții, ce-i drept).

Prin urmare, vom asista la dispariția acestor tip de contracte, ceea ce este împotriva tendinței pieței privind creșterea flexibilității în relațiile de muncă.

O astfel de măsură va avea ca și consecință creșterea costurilor salariale pentru angajatorii care foloseau astfel de contracte și, foarte probabil, restructurarea forței de muncă, în sensul concedierii unor persoane, deci creșterea șomajului.

PFA-urile vor plăti dublu contribuțiile pentru asigurările sociale

Pentru aceste persoane (cele care obțin venituri independente din activități de producție, comerț, prestări de servicii, profesii liberale) s-a introdus un nou prag (de 24 salarii minime) pentru venitul impozabil anual peste care vor trebui să plătească contribuții sociale de două ori mai mari. Mai exact, dacă o astfel de persoană obține un venit impozabil care depășește 5.100 lei/luna, atunci ea va plăti o contribuție pentru asigurări sociale de 15.300 lei (în loc de 7.650 lei) și o contribuție pentru asigurări de sănătate de 6.120 lei (în loc de 3.060 lei).

În plus, în ceea ce privește contribuția pentru asigurări de sănătate, care acum este datorată doar de cei ce realizează venituri impozabile lunare de peste salariul minim pe economie (2.550 lei/luna), s-a modificat și pragul minim de la care se datorează contribuția la jumătate din salariul minim pe economie. Prin urmare, o persoană care realizează un venit impozabil mediu lunar între 1.275 și 2.550 lei/luna, care acum nu datorează această contribuție, ar trebui să plătească o contribuție de asigurări de sănătate de 1.530 lei/an, conform ultimelor modificări.

Mai mult, pe newsweek

Comentarii