De Business

Punem punctul pe știi

Energia solară și cea eoliană nu sunt gratis. Un expert explică de ce

marți, 19 martie 2024, 13:47
2 MIN
 Energia solară și cea eoliană nu sunt gratis. Un expert explică de ce

Energia solară și cea eoliană nu este gratis, a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică (HENRO), în cadrul evenimentului „Energy Forum – Tranziția de la aurul negru la energia verde”, organizată de Freedom House România pe 14 martie la București.

„Datele pe care vi le prezint astăzi, publice venite de la ANRE, arată modul spectaculos în care a crescut numărul de prosumatori în România.

Vedem evoluția lunară a numărului de prosumatori, cum s-au racordat în 2023 și vedeți că au ajuns la 110 mii la finalul anului 2023. Cu siguranță acest număr va crește și mai mult acum că s-au deblocat proiectele prin AFM”.

Sunt zone unde nu o să existe vreodată panouri fotovoltaice

Silvia Vlăsceanu atrage atenția că, cel puțin pentru moment, montarea de panouri fotovoltaice nu este accesibilă pe scară largă.

„Faptul că fondurile acestea se epuizează în câteva minute de la deschiderea call-urilor, mie îmi arată că trebuie să ai capabilitatea tehnică de a accesa rapid platforma, să ai proiectul făcut și doar să încarci.

Adică prosumatorii sau cei care ar avea nevoie efectiv să-și producă energie pentru auto-consum, pentru că definiția prosumatorului asta presupune, să produci energie pentru consumul propriu.

Evident că s-ar putea să produci mai mult, nu ești acasă, ești în concediu, produci mai mult și bagi în rețea, dar definiția de bază este producția de energie pentru consumul propriu.

Sunt zone în care nu vor exista niciodată prosumatori pentru că nu au această posibilitate, lăsând de-o parte aspectul geografic”.

Directorul executiv HENRO a explicat că nu merită să investești panouri fotovoltaice în zone unde nu există suficient de multe radiații solare, dar și că proiectele de instalare ar trebui să se concentreze și pe modalități de stocare a energiei produse.

„Sunt zone în care efectiv nu poți să pui panouri fotovoltaice pentru că nu ai suficientă radiație solară ca să merite acest efort.

Iar în contextul creșterii numărului de prosumatori, trebuie să vorbim și de stocare, fără stocare, de acum înainte, statul ar trebui să nu se mai accepte proiecte. Vorbesc din punctul meu de vedere ca inginer cu pregătire tehnică”, a menționat Silvia Vlăsceanu, la Energy Forum. Citeşte articolul complet pe presshub.ro.

 

Comentarii