Este momentul gradinăritului de primăvară

joi, 07 martie 2024, 09:24
4 MIN
 Este momentul gradinăritului de primăvară

Când, la început de primăvară, piețele și supermarketurile sunt invadate de plicuri cu semințe de tot soiul, pare că știm ce avem de făcut în grădină. Dacă ar fi, însă, atât de simplu, ce farmec ar mai avea grădinăritul?

Primul pas: adunarea resturilor vegetale și a gunoaielor, în vederea aplicării îngrășământului, dar și pentru că nici grădina, nici curtea nu arată tocmai îngrijite la final de iarnă. Pasul doi: pregătirea uneltelor și realizarea de reparații acolo unde este cazul.

Dacă ai parcurs toți pașii de mai sus, este momentul să treci la lucrările agricole. Începe cu alegerea semințelor pentru grădina de legume și a arborilor sau arbuștilor care crezi că și-ar putea găsi loc aici, sau în curte.

Mărul, prunul sau caisul sunt pomi fructiferi care se descurcă bine în diferite zone, caisul și piersicul fiind însă mai dificil de cultivat în nordul țării. Gardul viu este, de asemenea, o opțiune de luat în calcul, cel cu creștere rapidă (tuia sau buxus) neavând nevoie de construcție de la zero, ci mai degrabă de o întreținere atentă.

În ceea ce privește răsadurile de legume, poți planta aproape orice, cu condiția să asiguri condițiile necesare dezvoltării plantelor, începând cu administrarea îngrășămintelor.

Lucrări agricole realizate în livadă și în grădina de legume:

1. După curățarea grădinii de uscături, și presupunând că ai realizat deja o arătură, în toamna, primele lucrări pe care le ai de făcut sunt afanarea și nivelarea solului, urmate de aplicarea îngrășământului. Pământul din grădina poate fi fertilizat cu mușchi de turbă sau compost (amestec de resturi vegetale care fermentează lent și oferă solului doza de nutrienți necesară), dar să nu uităm nici de soluția clasică: gunoiul de grajd procesat.

2. În livadă, se adaugă de asemenea fertilizant, la rădăcina pomilor, după ce am săpat pământul din jur. Primăvara, înainte de înflorire, este și momentul tăierilor la pomii fructiferi, pentru formarea coroanei și stimularea formării rodului, și al aplicării tratamentelor fitosanitare, care previn sau ameliorează bolile provocate de dăunători.

3. Ocupă-te acum de transplantarea pomilor și arbuștilor și de îndesirea gardului viu.

4. În cazul răsadurilor de legume, plantarea se face după pregătirea semințelor și săparea cuiburilor pe rânduri, distanța dintre acestea ținând cont de cerințele fiecărei plante și de spațiul disponibil. Ce înseamnă pregătirea semințelor? Semințele care vor fi plantate se pun la încolțit într-un vas cu apă, la temperatura camerei, procedeu care trebuie să ne arate care dintre acestea vor da legume și care nu.

5. Lunile martie-aprilie reprezintă perioada ideală pentru sădire, în cazul celor mai multe plante, însă unele soiuri, cum ar fi cele de salată, pot fi însămânțate de mai multe ori pe an.

6. Mai exact, calendarul plantărilor în grădina de legume arată așa: la final de februarie și început de martie, se plantează pătrunjelul, mărarul, leușteanul, morcovul, ceapa, usturoiul, ridichile de lună, spanacul, salata verde. În a doua  jumătate a lunii martie, putem începe să plantăm cartofii timpurii și varza timpurie. Începând cu luna aprilie, plantăm dovleceii, răsadurile de roșii și ardei, soiurile de varză, pepenii, iar spre finalul lunii, fasolea, sfecla roșie și castraveții.

7. Dacă au apărut multe fire într-un singur cuib, la câteva zile după plantare, vom rări plantele, păstrând întotdeauna firele mai viguroase.

8. Dacă ai plantat viță de vie, în anii anteriori, primăvara este momentul pentru dezgropare, mușuroire și tăierea altoiului. 

Ce lucrări aduce primăvara în grădina de flori


– Îndepărtează stratul de mulci apărut peste iarnă pe suprafață florilor, însă treptat, pentru că este vorba despre un strat protector, iar vremea poate fi încă mult timp capricioasă.
– Înlătură buruienile din jurul florilor plantate în grădină, sau în ghivece. Orice urmă de neglijență acum va avea urmări nedorite pe termen lung.
– Verifică nivelul pH-ului solului cu ajutorul unui kit de testare (hârtie de pH și puțină apă distilată). Valorile ideale, de care depinde longevitatea plantelor, sunt cuprinse între 6 și 7. pH-ul poate fi echilibrat prin metode naturale, aplicarea de compost, rumeguș sau mușchi de turbă ducând la scăderea acestuia, în timp ce cenușa rezultată din arderea lemnului ajută la creșterea nivelului pH-ului.
– Primăvara se plantează următorii bulbi: crinul, dalia, begonia, irisul, gladiola. Lalelele, zambilele și narcisele se plantează toamna, din septembrie până în noiembrie.
– Este momentul să tunzi și să stropești trandafirii, dar și să sădești florile care vor înflori în perioada verii. În primăvară se plantează și panseluțele, petuniile, florile de piatră, lavanda, dar și gardul viu.
– Mutarea gardului viu dintr-un loc în altul este dificilă, așa că dacă te pregătești de plantare, alege cu grijă locul.

 

Comentarii