De Business

Punem punctul pe știi

EXCLUSIV 63% din depozitele de gaze ale României sunt pline. Va avea populația de suferit la iarnă?

luni, 22 august 2022, 13:58
2 MIN
 EXCLUSIV 63% din depozitele de gaze ale României sunt pline. Va avea populația de suferit la iarnă?

Acordul convenit de statele UE la finalul lui iulie privind reducerea voluntară a consumului a intrat în vigoare pe 10 august. Într-un răspuns pentru Newsweek România, Ministerul Energiei a explicat cum se pregătește România să facă economie la energie.

Documentul UE stipulează că fiecare stat membru va „face tot posibilul” pentru a-și reduce, în perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023, consumul de gaze cu cel puțin 15%. Măsura nu are caracter obligatoriu, fiind o recomandare, iar statele pot sau nu să țină seama de ea. Surse guvernamentale au declarat, pentru Newsweek România, că șansele ca măsura să capete caracter obligatoriu în această toamnă sunt foarte mari, estimarea fiind de 80%.

Ministerul energiei a precizat, pentru Newsweek România, că la 10 august depozitele de gaz ale României erau pline în proporție de 63%.

Cum se va trece de la voluntar la obligatoriu

Ministerul Energiei a reiterat în răspuns că „în acest moment, conformarea este una voluntară, iar România nu se află în situația de a se conforma acestei reduceri de 15% a consumului de gaz.  Totodată, trebuie menționat că procentul de 15% se aplică comparativ cu consumul mediu de gaze înregistrat în perioada 1 august – 31 martie în cursul ultimilor cinci ani consecutivi anteriori datei intrării în vigoare a prezentului regulament”. 

De la voluntar la obligatoriu se va trece în urma deciziei Comisiei Europene și doar dacă un număr de state membru solicită starea de urgență.

„Plafonul de 15% poate să fie ajustat în funcție de profilul fiecarei țări, printre elementele de flexibilizare a țintei se află gradul de umplere al depozitelor raportat la calendarul de umplere al acestora, dar și media consumului pe ultimii 5 ani, sau cantitatea de gaze naturale aferentă clienților ne-energetici la nivelul anului 2021. În prezent, România a depășit țintele asumate de umplere a depozitelor de gaze – un nivel de peste 59% la 1 august 2022. La 10 august 2022 – nivelul de umplere al depozitelor de gaze este de peste 63%, cu mult peste ținta de calendar”, potrivit Ministerului Energiei. 

Mai mult, pe newsweek

Comentarii