De Sănătate

Punem punctul pe știi

Există legătură între pierderea vederii şi demenţă?

miercuri, 02 martie 2022, 13:09
2 MIN
 Există legătură între pierderea vederii şi demenţă?

În prezent nu există tratamente eficiente pentru a opri progresia demenței, de aceea este vital să se identifice factorii de risc, în special cei care pot fi modificați, pentru a ajuta la controlul și eventuala prevenire a acestei boli. O cercetare, publicată în British Journal of Ophthalmology – în care au fost evaluate 12.364 de persoane cu vârste cuprinse între 55 și 73 de ani, între 2005 și 2010, iar apoi au fost monitorizați 11 ani, până în 2021 – susține existența unei legături între afecțiunile oculare și demență. În cei 11 ani s-au înregistrat 2.304 de cazuri de demență, 945 de cazuri de Alzheimer și 513 cazuri de demență vasculară.

Studiul mai susține că numai accidentul vascular cerebral, bolile de inimă, diabetul, hipertensiunea și depresia au fost legate independent de un risc crescut de demență. În comparație cu participanții care nu aveau o afecțiune oftalmică la începutul studiului, riscul de demență a fost cu 26% mai mare la cei care au dezvoltat degenerescență maculară legată de vârstă în perioada de studiu. Participanții cu cataractă au prezentat o creștere cu 11% a riscului, iar cei cu afecțiuni oculare legate de diabet au fost cu 61% mai predispuși să prezinte demență.

Glaucomul nu a fost asociat cu un risc crescut de boală Alzheimer sau demență. Cu toate acestea, a indicat un risc mai mare de demență vasculară. Dr. Richard Rosen, chirurg la Mount Sinai Medical Center din New York și vicepreședinte și director de cercetare oftalmologică, a declarat pentru Medical News Today că acest studiu întărește faptul că profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie în căutarea acestor factori de risc. „Oamenii care au acești factori de risc trebuie monitorizați“, a afirmat Richard Rosne. Autorii cercetării susțin că studiul a fost doar unul observațio – nal, arată Medical News Today

Comentarii