Experimente pe culturile biologice la Agronomie, cu utilaje moderne

luni, 19 iulie 2021, 01:50
2 MIN
 Experimente pe culturile biologice la Agronomie, cu utilaje moderne

La Staţiunea Didactică – Ferma "Vasile Adamachi" – a Universităţii de Ştiinţele Vieţii "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi au fost prezentate o serie de utilaje agricole şi soluţii pentru culturile ecologice. Unul dintre cele mai importante a fost un utilaj agricol folosit în plantaţiile ecologice deoarece ajută la combaterea dăunătorilor fără a fi folosite substanţele chimice, utilaj a cărei valoare ajunge la 35.000 de euro. 

"Utilajul prezentat, pe care l-am folosit în demonstraţie, se adresează exclusiv culturilor bio, nu mai folosim substanţe chimice, aşa cum este trendul către o agricultură ecologică, într-un mediu sustenabil. Utilajul prezentat funcţionează pe baza presiunii apei, lucrează la o mie de bari, are un disc palpator ce elimină buruienile de sub plantă", a prezentat Daniel Bălan, reprezentatul firmei de distribuţie. Reprezentanţii universităţii au precizat faptul că una dintre cele mai mari companii producătoare de erbicide din SUA – Corteva – testează în prezent produse noi pentru culturile ecologice pe câmpurile USV Iaşi.

"Este vorba despre un produs pentru combaterea manei, un produs sistemic, pe care noi îl folosim şi îl recomandăm înainte de înflorit şi după înflorit când avem cea mai mare presiune pe mana viţei de vie. Alături de acest produs mai avem unul ce combate făinarea, la fel a fost folosit şi se văd rezultate foarte bune", a precizat Ştefan Alfred, reprezentant Corteva. Rectorul universităţii s-a declarat impresionat de faptul că se realizează o combatere foarte bună a buruienilor, fără a fi nevoie de substanţe chimice, de erbicide. Prof.dr. Gerard Jităreanu a fost unul dintre cadrele didactice ale universităţii care au evaluat echipamentele prezentate.

"Este o primă încercare a acestor echipamente, vor urma şi altele deoarece avem discuţii pentru a folosi, la Staţiunea Didactică a universităţii, în cadrul unor experienţe sistematice, repetate la specii diferite, la viţa de vie, la pomi fructiferi şi vom vedea modul în care se adaptează la condiţiile noastre", a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii