Experţi: Rusia va da asaltul asupra Kievului în următoarele patru zile

miercuri, 09 martie 2022, 02:56
6 MIN
 Experţi: Rusia va da asaltul asupra Kievului în următoarele patru zile

Volodimir Zelenski a transmis ieri că se poate negocia statutul regiunilor separatiste Luhansk şi Doneţk. În câteva oraşe au început să funcţioneze coridoarele umanitare, dar ucrainenii au spus că ruşii au atacat unele convoaie de civili. Forţele ruse continuă bombardamentele şi tot mai mule evaluări arată că adună resurse pentru a încerca zilele următoare un asalt asupra Kievului. Între timp, armata ucraineană raportează noi daune produse forţelor de invazie şi spune că acestea sunt demoralizate şi şi-au încetinit avansul.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat disponibilitatea de a discuta despre statutul regiunilor separatiste din estul Ucrainei şi despre peninsula Crimeea anexată de Rusia. Într-un interviu transmis luni seară de postul american de televiziune ABC, Zelenski a spus clar în acelaşi timp că nu va ceda solicitărilor Moscovei de a recunoaşte independenţa autoproclamatelor „republici populare“ sau controlul Rusiei asupra peninsulei Crimeea. „Sunt pregătit de dialog, dar nu suntem pregătiţi de capitulare“, a declarat el. „Putem discuta şi găsi un compromis despre cum ar putea merge mai departe aceste teritorii“, a adăugat Zelenski.

El a spus că este important să se acorde atenţie felului în care trăiesc oamenii de acolo care vor să facă parte din Ucraina, astfel că această chestiune este mai complicată decât simpla recunoaştere. Zelenski a făcut din nou apel la preşedintele rus Vladimir Putin să negocieze direct. „Este nevoie ca preşedintele Putin să înceapă să discute, să înceapă dialogul, în loc să trăiască într-o bulă de informaţii fără oxigen“, a afirmat Zelenski.

De asemenea, preşedintele ucrainean a denunţat ieri „promisiuni“ pe care Occidentul le-a făcut Ucrainei de a o apăra de atacuri ruse şi pe care nu le-a respectat. „Au trecut 13 zile de când auzim numai promisiuni. 13 zile în care ni se spune că vom fi ajutaţi în spaţiul aerian, că vor fi avioane, că nu se vor livra“, declară el în această înregistrare video publicată pe Telegram. „Însă responsabilitatea pentru asta le revine şi celor care nu au fosta capabili să ia o decizie, în Occident, de 13 zile. Celor care nu au securizat spaţiul aerian ucrainean împotriva asasinilor ruşi“, denunţă Zelenski.

El cere sus şi tare Occidentului să implementeze o zonă de excludere aeriană în spaţiul aeran al Ucrainei. Însă această cerere a fost exclusă – în mod categoric – atât de către Statele Unite, cât şi de către NATO.

Putin a avertizat sâmbătă că va considera instituirea unei astfel de zone de interdicţie aeriană „drept o participare la conflictul armat“.

Armata ucraineană: Avansul trupelor ruse a încetinit „semnificativ“

Avansul trupelor ruse în Ucraina a încetinit „semnificativ“, iar trupele sale sunt „demoralizate“, potrivit celei mai recente informări privind situaţia, furnizată de armata ucraineană.

Într-o postare pe Facebook, marţi dimineaţă, şeful Statului Major al forţelor armate ucrainene a transmis că acestea continuă să riposteze la invazie pe întreg teritoriul ţării. Printre acestea se numără apărarea „eroică“ care continua la Cernihiv, luptele în curs de desfăşurare în suburbiile din Nikolaev, iar forţele aeriene resping loviturile cu rachete. În postare se spune: „Adversarul continuă operaţiunea ofensivă, dar ritmul de promovare a trupelor sale a încetinit semnificativ“. „Ocupanţii sunt demoralizaţi şi tind din ce în ce mai mult spre jafuri şi încălcări ale dreptului umanitar internaţional“, mai transmite armata ucraineană.

Asaltul decisiv

Think-tank-ul american The Institute of War, care a documentat constant mişcările armatei ruse, arată într-o analiză că trupele militare ruse s-au regrupat şi ar putea da asaltul decisiv asupra capitalei Kiev în următoarele 24-96 de ore. Organizaţia americană arată că forţele ruse se concentrează în periferiile de la est, nord-vest şi vest ale Kievului pentru un asalt asupra capitalei. Trupele ruse au adus provizii şi întăriri şi efectuează constant atacuri cu artilerie, din aer şi cu rachete pentru a slăbi apărarea şi a intimida forţele ucrainene înaintea unui astfel de asalt.

The Institute of War arată că e încă prea devreme pentru a evalua eficacitatea a unui asalt rusesc. Dacă trupele ruse au fost capabile să aprovizioneze, să reorganizeze şi să planifice operaţiuni simultane deliberate şi coordonate de-a lungul mai multor axe de avans în jurul şi în capitală, ele pot avea mai mult succes în această operaţiune decât au avut în întreprinderile anterioare, arată organizaţia americană.

Fenomenul meteo din luna martie care îl sperie pe Putin

Factorul climatic ar putea juca un rol decisiv în invazia rusească din Ucraina, odată cu apariţia „Rasputiţa“, un fenomen sezonier în care multe drumuri devin impracticabile, ca urmare a topirii zăpezilor, scrie Le Journal de Montreal. Acest termen rusesc, care semnifică „vremea drumurilor proaste“, este o realitate cunoscută în Ucraina, în Rusia şi în Belarus, când vremea mai caldă şi topirea zăpezii, în primăvară, ca şi ploile puternice din toamnă, transformă multe drumuri şi terenuri în adevărate mări de noroi, de două ori pe an.

Chiar înainte de venirea rasputiţa, imagini cu tancuri şi vehicule militare ruseşti blocate în Ucraina circulă abundent pe reţelele sociale. „Există deja multe situaţii în care tancuri ruseşti şi alte vehicule au trecut prin câmpuri şi au rămas blocate. Soldaţii au fost obligaţi să le abandoneze şi au plecat pe jos“, declară, pentru agenţia AFP, analistul militar ucrainean Mykola Beleskov. „Această problemă există şi ea se va agrava“, a adăugat el.

Trupele lui Napoleon s-au confruntat şi ele cu această experienţă, în timpul retragerii din 1812. În al Doilea Război Mondial, pe frontul de est, marile operaţiuni mecanizate erau aproape complet oprite în dezgheţul de primăvară sau în perioada ploilor de toamnă, pentru a fi reluate iarna, când solul îngheaţă, explica istoricul Laurent Henninger în revista Apărarea naţională, în 2015. Doar la sosirea iernii din 1941 a putut Hitler să lanseze marea ofensivă – ratată – care avea ca obiectiv cucerirea Moscovei, sublinia acesta, în articolul care analiza impactul factorului climatic asupra războiului. În sens invers, rasputiţa a frânat contraofensiva sovietică în 1943.

„Să ne reamintim istoria: dezgheţul generează un sezon noroios (rasputiţa) care durează 3-4 săptămâni şi care urcă din sud (Crimeea) spre nor, în câteva zile, până în Belarus. În 1942, a început în 21 martie. În 1943, în 18 martie. În 1944, în 17 martie“, a notat, pe Twitter, istoricul militar Cédric Mas. „Timpul nu lucrează în favoarea lui Putin“, a comentat el.

„Începutul primăverii este un moment prost pentru a invada Ucraina“, crede şi profesorul de strategii privind securitatea naţională Spencer Meredith, într-un articol publicat cu câteva zile înainte de începutul invaziei de Modern War Institute al prestigioasei academii militare americane West Point. „În mod normal, la jumătatea lui februarie, drumurile sunt acoperite de pături de gheaţă şi zăpadă compacte, care apoi se topesc pentru a dezvălui un câmp de gropi“, subliniază el.

În acest an, potrivit previziunilor meteo, acest fenomen ar urma să înceapă să se manifeste la jumătatea lui martie.

Comentarii