Fără buletin în 1989, fără identitate în 2023

marți, 23 mai 2023, 01:50
3 MIN
 Fără buletin în 1989, fără identitate în 2023

Maricel Popa a fost îndepărtat săptămâna trecută de la conducerea PSD Iaşi. Motivele sunt încă învăluite în mister şi dezbătute în culise. Unii spun că am asistat la un divorţ pe cale amiabilă, iar lui Popa i s-a permis să-şi negocieze ieşirea din scenă primind la schimb promisiunea unor funcţii călduţe în aparatul de stat. Alţii susţin că a fost tras pe linie moartă fără să fie întrebat şi i s-a dat cuvântul când ghilotina era deja amorsată. Şi atunci i s-a vândut cioara de pe gard. Cine se bucură de mazilirea lui Popa? Putem cel mult răspunde la întrebarea “cui prodest?”. 

Schimbarea de lider la Iaşi a venit pe fondul negocierilor de la Bucureşti pentru rotativa guvernamentală. Iar ca viitor premier, preşedintele PSD Marcel Ciolacu are nevoie în teritoriu de oameni “recunoscători”. De observat că înlocuirea lui Maricel Popa cu Bogdan Cojocaru a venit la pachet cu directiva de schimbare a liniilor la PSD Cluj. Aşadar, Ciolacu rămâne principalul suspect. Pe de altă parte, surse politice citate de presa centrală arată că liderii PNL din teritoriu au cerut înainte de discuţiile pe fond privind noua formulă de guvern capul câtorva confranţi social-democraţi. Altfel spus, Popa ar fi fost sacrificat de conducerea PSD pentru netezirea unor asperităţi înainte să înceapă negocierile serioase. În fine, despre “foşti” numai de bine.

Înlocuirea lui Maricel Popa a pus Iaşul în faţa unei premiere. De săptămâna trecută, toţi liderii politici formali ai judeţului au ceva în comun: nu aveau buletin la Revoluţie. Cel puţin pe hârtie, Iaşul e condus politic astăzi de o garnitură de tineri care nu poartă pe umeri balastul perioadei comuniste – nici traumele, nici nostalgiile asociate “epocii de aur”. Asta ar fi partea plină a paharului. Partea goală e că deşi între timp au schimbat câteva buletine, politic nu şi-au construit o identitate. Liderul organizaţiei judeţene a PSD, Bogdan Cojocaru, e omul promovat de Dragnea în guvernul Dăncilă, cu mandate şterse ca deputat sau prefect. Liderul organizaţiei municipale a PSD, Bogdan Balanişcu, e şeful de campanie a lui Chirica la alegerile din 2016. Ca secretar de stat la Ape şi Păduri… Alexandru Muraru, şeful liberalilor din judeţ, e fratele lui Andrei, ambasadorul României la Washington. Marius Dangă, şeful pe oraş, e omul lui Fenechiu, omul lui Nichita, omul lui Chirica, omul lui Alexe. Şeful USR pe judeţ, Ştefan Tanasă, e un simplu nume (de fapt, e un nume foarte complicat, cu diacritice contra-intuitive), iar liderul pe municipiu, Filip Havârneanu, e puştiul care s-a certat cu Cosette şi a tras pe nas în Parlament (vox populi). Cât despre AUR… Google nu consemnează existenţa vreunui site al organizaţiei, iar pe pagina de Facebook apar doar informaţii despre George Simion. Peste 12% dintre ieşeni au votat nişte oameni care e posibil să nu existe, iar procentul probabil va creşte la alegerile următoare.

Clişeul cu “tinereţea nu e o virtute” pare să se confirme până acum în cazul Iaşului. Noua garnitură de lideri ai judeţului e puternic depersonalizată, nu e unul căruia să-i poţi lipi numele de un proiect pentru Iaşi, măcar la stadiu de idee. Pe de altă parte, nici nu ştii cum e mai bine. Experienţa ne arată că mai toţi tinerii politicieni ai Iaşului şi-au definit un profil clar, şi-au conturat bine identitatea, după ce le-au bătut mascaţii la uşă. Măcar de copiii ăştia fără buletin în ‘89 s-ar ţine departe de golănii…

 

Comentarii