De Business

Punem punctul pe știi

Fără precedent: Investitorii retrag miliarde de dolari din China

miercuri, 27 aprilie 2022, 14:59
2 MIN
 Fără precedent: Investitorii retrag miliarde de dolari din China

Investitorii retrag miliarde de dolari din China, arată datele publicate de Institutul Internaţional pentru Finanţe. Aceste plecări ale capitalului internaţional din China comunistă sunt fără precedent şi ele vin pe fondul carantinei impuse la Shanghai – cu posibilitatea extinderii şi la Beijing – şi a războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. 

China a asistat luna trecută la ieşiri de portofoliu în valoare de 17,5 miliarde de dolari, un maxim istoric, potrivit celor mai recente date de la Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF) şi citate de CNN. Asociaţia comercială din SUA a numit această fuga de capital a investitorilor de peste mări „fără precedent”, mai ales că nu au existat ieşiri similare de pe alte pieţe emergente în această perioadă. Ieşirile au inclus 11,2 miliarde de dolari în obligaţiuni, în timp ce restul au fost acţiuni.

Datele guvernului chinez au arătat şi o retragere record a investitorilor străini de pe piaţa de obligaţiuni. Investitorii străini s-au debarasat, în februarie, de obligaţiuni guvernamentale chineze în valoare netă de 35 de miliarde de yuani (5,5 miliarde de dolari), cea mai mare reducere lunară înregistrată vreodată, potrivit China Central Depository and Clearing. Vânzarea de obligaţiuni s-a accelerat în martie, atingând un nou maxim de 52 de miliarde de yuani (8,1 miliarde de dolari).

„Sprijinul Chinei pentru invazia rusă a Ucrainei a fost în mod clar catalizatorul care a determinat capitalul să părăsească China”, a declarat George Magnus, asociat la Centrul Chinezesc de la Universitatea Oxford şi fost economist şef la UBS.

Reuters scrie că lockdownul din Shanghai reprezintă un test pentru investitori. Guvernul de la Beijing a blocat însă difuzarea datelor în timp real, arată şi Reuters.

Citiţi materialul integral pe defapt.ro

 

Comentarii