Faulturi inexplicabile în interiorul amărâtului sport ieşean. Suporterii au de suferit. Cine câştigă?

luni, 12 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Faulturi inexplicabile în interiorul amărâtului sport ieşean. Suporterii au de suferit. Cine câştigă?

Sub pământ dacă ne referim la pretenţiile Iaşului, sportul local continuă să producă episoade care contrariază fanii. Dacă la baschet s-a ajuns ca redusele energii locale să fie divizate, la startul eşalonului doi aliniindu-se două echipe, Politehnica şi Stomart, care nu reuşiseră mare lucru nici anul trecut, când erau logodite, la handbal echipele ieşene au ajuns să se „încaiere” pe suporteri.

Deşi bazinul fanilor handbalului local a fost subţiat serios în ultimii ani, când echipele de fete şi băieţi au lipsit, reapariţiile recente ale celor două grupări, înscrise în Divizia A, ultimul eşalon intern, nu a generat o strategie coerentă. Moţul pe tort a fost pus sâmbătă, chiar acasă, la ultimele partide din 2022 ale celor două grupări ieşene, CSM 2020 şi Poli, care au fost programate la concurenţă, ora startului fiind aceeaşi! Iar dacă mai amintim că şi un meci de tenis de masă feminin, organizat, culmea, tot de Politehnica, duel la care a putut fi urmărită şi marea campioană Bernadette Szocs, a fost pus să înceapă la aceeaşi oră cu disputele handbalistice, tabloul este complet!

Într-un astfel de peisaj, unii dintre iubitorii handbalului au fost la Sala Polivalentă, pentru a urmări cum băieţii de la Poli, pregătiţi de Florin Spiridon, au trecut lejer, în ultima rundă din sezonul regulat, de echipa secundă a CSM Bacău, cu 36-27 (19-13), iar alţii la Sala LPS. În Copou, CSM 2020, grupare antrenată de Daniel Bura şi Macrina Tomuleac, a învins, cu emoţii, în ultima etapă a turului sezonului regulat, pe CSM Roman, 24-22 (12-12), oaspetele conducând şi cu cinci goluri în prima repriză!

Firesc, asistenţa a fost redusă. Acest lucru s-a simţit din plin la Polivalentă, care are o capacitate imensă faţă de Sala LPS. Peisajul tribunelor la meciul băieţilor, care a început cu o copiere a acţiunii celor de la fotbal, o lovitură de start simbolică fiind dată de luptătorul de K1 Ştefan Lătescu, a fost mult sub nivelul implicării ultraşilor locali de la Peluza Nord. Aceştia au derulat şi la disputa cu băcăuanii o acţiune pentru sprijinirea copiilor internaţi la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.

Politehnica s-a clasat pe locul II în clasamentul Seriei A a Diviziei A, unde ieşenii au obţinut zece victorii şi două înfrângeri. Poli şi-a asigurat astfel calificarea în faza următoare a campionatului, play-off. Pasul era însă extrem de lejer de făcut de vreme ce Iaşul s-a luptat în serie cu patru “sateliţi” ai unor grupări din Liga Naţională (Suceava, Focşani, Bacău şi Vaslui), care nu au drept de promovare, şi alte două echipe modeste, CSU Galaţi şi Pietricica Neamţ. Suporterii ieşeni nu trebuie însă să-şi facă iluzii legate de promovare, până şi conducătorii Politehnicii recunoscând că echipa nu are nicio şansă să activeze la anul în elită.

În ceea ce le priveşte pe fete, acestea au urcat pe locul III al clasamentului Seriei a II-a, după şase victorii şi trei eşecuri. Şi aici concurenţa este modestă, exceptând Corona Braşov, mare favorită la urcarea în Liga Naţională, peisajul fiind dezolant. Gruparea de pe locul II, CNE Sfântu Gheorghe, nu are drept de promovare, trupa din Covasna şi multe alte formaţii din serie bazându-se pe junioare. Drept urmare, CSM Iaşi 2020, care a anunţat un buget uriaş, 350.000 de euro de la Primărie (băieţii nu primesc un leu de la municipalitate, bazându-se tot pe bani publici, de la Ministerul Educaţiei însă), are ca obiectiv ferm accederea în Liga Naţională. Returul Diviziei A feminine va începe în ianuarie 2023. În faza a doua a campionatului se vor califica primele două clasate din cele trei serii din eşalonul doi, plus cele mai bine două clasate formaţii de pe locurile III.

 

 

Comentarii