De Business

Punem punctul pe știi

Fetele şi soţiile lui Patriciu, obligate să achite în solidar cu Rompetrol prejudiciul de milioane de dolari adus statului

marți, 28 decembrie 2021, 23:11
2 MIN
 Fetele şi soţiile lui Patriciu, obligate să achite în solidar cu Rompetrol prejudiciul de milioane de dolari adus statului

Curtea de Apel Bucureşti a decis ca Ana şi Maria Patriciu, fetele fostului patron al companiei Rompetrol Dinu Patriciu, şi fostele neveste ale acestuia, Dana Rodica şi Sabina, să achite către stat prejudiciul de peste 58 de milioane de dolari şi dobânda aferentă din 2001 până în prezent, în solidar cu compania Rompetrol.

"Respinge excepţia prescripţiei ca neîntemeiată. Admite în parte acţiunea. Obligă pârâtele, în solidar, la plata către reclamant a sumei de 58.521.056 USD, în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii, reprezentând despăgubiri, la care se adaugă dobânda legală de la data de 05.01.2001 şi până la data plăţii. […] Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 24.12.2021", se arată în textul soluţiei pe scurt publicată pe portalul Tribunalului Bucureşti.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată în 30 de zile de la comunicare.

Scurt istoric

Potrivit G4Media, statul român se judecă de câţiva ani cu fostele soţii şi cu fetele lui Patriciu pentru recuperarea prejudiciului.

Sursa menţionată aminteşte că în mai 2018, Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză statului, prin Ministerul de Finanţe, şi le-a obligat pe moştenitoarele lui Dinu Patriciu – una dintre fostele soţii, Dana Rodica Patriciu, şi pe cele două fete, Ana şi Maria Patriciu – la plata prejudiciului din dosarul Rompetrol I, în solidar cu Oilfield Exploration Business Solutions (fostă Rompetrol SA).

La Curtea de Apel Bucureşti însă, în iunie 2019, magistraţii au decis rejudecarea cazului.

Între timp, în proces a fost adăugată şi o altă fostă soţie a lui Dinu Patriciu, Sabina, mama celor două fete.

Rompetrol a plătit jumătate din prejudiciul de peste 58 de milioane de dolari din dosarul lui Dinu Patriciu, dar mai are de achitat dobânzi şi penalităţi de peste 83 de milioane de dolari, potrivit răspunsurilor ANAF şi ale Departamentul de Comunicare al Grupului KazMunayGas International pentru Centrul de Investigaţii Media (CIM) din octombrie 2021. Detalii aici.

Comentarii