Manifestare emblematică pentru un oraş pretins capitală culturală

FILIT Iaşi, al doilea ca mărime din toată Europa. Demonstraţie cu cifrele pe masă

miercuri, 11 septembrie 2019, 01:50
3 MIN

Organizatorii şi finanţatorii au ţinut ieri o conferinţă de presă, cu cifrele pe masă. Cei 34.000 de participanţi, 150 de voluntari şi peste 300 de invitaţi plasează festivalul ieşean pe primul loc în Europa Centrală şi de Est, şi pe al doilea în Europa.

 

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi a avut o concurenţă pe locurile de voluntari la fel de mare ca cele mai căutate facultăţi din capitala Moldovei. Peste 600 de tineri şi-au depus CV-urile pentru a fi unul dintre cei 150 de voluntari, a precizat Lucian Dan Teodorovici, directorul festivalului şi al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, într-o conferinţă de presă care a avut loc ieri. Acesta a mai prezentat câteva cifre ale ediţiei a VII-a a FILIT, finanţată de Consiliul Judeţean Iaşi cu un buget de aproape o jumătate de milion de euro: ediţia de anul acesta, ca şi cea de anul trecut, are peste 300 de invitaţi, în timp ce anul trecut au fost circa 34.000 de oameni care au participat, fiind al doilea festival de literatură din Europa ca număr de participanţi.

„Spunem că este cel mai mare festival al Europei Centrale şi de Est, se poate şi verifica pe cifre; nu ne place să le umflăm, să acoperim realitatea. Când vorbim de public, 34.000 de mii este o cifră extrem de mare pentru România. În 2017 am avut în jur de 30.000 de participanţi, în 2018 au fost circa 34.000; ne dorim să fie cât mai mulţi şi ceea ce ne bucură enorm e faptul că vin foarte mulţi vizitatori din ţară, din Bucureşti în primul rând, dar şi din străinătate. Am discutat cu diverşi oameni care vin pe banii lor, îşi iau concedii special pentru FILIT, vin să cunoască scriitorii care sunt invitaţi la festival. Există şi un soi de turism cultural care, iată, apare şi la noi“, a declarat Lucian Dan Teodorovici. La conferinţa de presă un au mai fost prezenţi şi Florin Lăzărescu, director de programe al FILIT, şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa. Florin Lăzărescu a punctat faptul că şi programul din acest an (2 – 6 octombrie) este unul foarte amplu, fiind vorba de peste 100 de evenimente în cele cinci zile, care se desfăşoară atât la universitate, cât şi în şcoli, la Casa FILIT care va fi în Piaţa Unirii, la Palatul Culturii, unde va fi Casa Copilăriei, sau la cele două cluburi literare unde vor vorbi scriitorii invitaţi. „Vom avea şi poeţi în casa din centru, prozatori până la ora 20 şi apoi în fiecare zi vor fi Serile FILIT.

Scriitorii noştri merg în 16 licee, inclusiv în judeţ, chiar avem presiuni de la liceele din Hârlău şi din Paşcani, sunt copii interesaţi peste tot. Este cel mai important lucru al acestui festival, faptul că sunt convinşi tinerii să citească“, a punctat Florin Lăzărescu. Tot în cadrul ediţiei a VII-a a festivalului vor fi inaugurate proiectele expoziţionale In Memoriam Emil Brumaru. În Casa FILIT, va putea fi vizitată expoziţia de arte vizuale intitulată „Scrisori către Julien Ospitalierul“, compusă din lucrări semnate de douăzeci de artişti din România, Franţa şi Italia, fiind curatoriată de graficianul Dragoş Pătraşcu. O altă expoziţie de pictură şi poezie dedicată lui Emil Brumaru va fi „Negoţ cu îngeri“, a artistei Zamfira Zamfirescu din Cluj-Napoca, găzduită de Galeria de Artă „Theodor Pallady“. Şi anul acesta va fi organizată Casa Fantasy (Casa de Cultură a Sindicatelor), dedicată literaturii fantasy, vor participa scriitorii Rodica Bretin, Lucian Merişca, Ana Maria Negrilă, Mircea Opriţă şi Liviu Surugiu. 

Comentarii