Noi punem Oscarul înaintea boilor

Filmele de Oscar la îndemâna oricui!

sâmbătă, 08 februarie 2020, 09:06
4 MIN
 Filmele de Oscar la îndemâna oricui!

Până la inimioarele roşii de Ziua Îndrăgostiţilor, februarie ne aduce statuetele aurii de la decernarea Premiilor Oscar (corect, Premiile Academiei Americane de Film). Încă puţin timp până la "Ora O" (nu-i spunem "H" şi merge mai bine "o", că e şi de la "oră" şi de la "Oscar"), dar mulţi cinefili încă n-au avut ocazia să vizioneze filmele intrate în competiţie; ca în fiecare an, le oferim noi rezumatul!

* Ford v Ferrari. Film cu maşini şi curse ilegale. Petronel are Ferrari furat din Italia, Marcel un Ford luat cu 1600 de euro. Petronel îl provoacă pe Marcel la o liniuţă: nu ştia că Marcel fusese ucenicul lui Manole, bătrânul meşter care repara orice maşină doar cu chit, sârmă şi ciorapi de damă! Deşi Marcel ia startul cu o portieră defectă, cu ştergătoarele îndoite de un vecin şi cu "Spalămă boule" pe parbriz, îl depăşeşte pe Petronel, care nu vede din cauza brăduţilor parfumaţi de la oglindă şi nu aude pana din cauza manelelor.

* The Irishman. Film cu actori bătrâni întineriţi pe calculator. Cum am mai văzut şi alţi actori întineriţi, chiar actori răposaţi înviaţi (tot pe calculator), ne gândim că viitorul cinematografiei e asigurat: în curând, fiecare actor va exista sub formă de program (PC / Mac), iar regizorii îl vor folosi cum au chef. Unii vor descărca variante piratate, cu De Niro vorbind cu accent rusesc ori cu Schwarzenegger galben, cu ochii oblici.

* Jojo Rabbit. Iepuraşul Jojo. După nume, pare film pentru copii, însă cine l-a văzut zice că apare şi Hitler; cum, în filmele de Oscar, Hitler poate fi doar personaj negativ, bănuim că e vorba despre un film cu Hitler care fură iepuraşul unui copil şi îl împuşcă sau îl trimite în lagăr. Cum nu l-am văzut, nu băgăm mâna în foc.

* Joker. Un film despre personajul negativ din filmele cu Batman. Evident, Batman nu apare în filmul ăsta, fiindcă mulţi consideră că noul virus ar fi venit tocmai de la supa de liliac, atât de îndrăgită de chinezi. Chiar nu se cădea să apară Batman, că după aia îi mai ieşeau vorbe!

                                                        *         *         *

* Little Women. "Femei mici". Nu l-am văzut, dar bănuim că e un film cu femei mici, despre drama femeilor mici, sub 1.50 metri înălţime, care nu-şi găsesc bărbaţi pe măsură, la fel de mititei, cu care să întemeieze familii. În plus, din acelaşi motiv, ele nu pot cumpăra ţigări sau alcool fără să arate buletinul.

* Marriage Story. Titlul se traduce prin "Povestea căsătoriei", aşadar e lesne de ghicit subiectul: povestea unei căsătorii, cu bune şi cu rele. Bărbatul mai vine ciupit acasă, femeia îl mai bate la cap (cu o vază sau un bibelou) şi îi face morală, copiii mai iau note proaste, soacra mai pică pe capul lor câte o lună, bărbatul o mai suduie – ca în familie! Puternică dramă contemporană!

* Parasite. Este un film de cea mai strictă actualitate, fiind atât asiatic (nu chinezesc, dar de prin zona cu necaz), cât şi despre nişte paraziţi, motiv pentru care mulţi cinefili vor refuza să-l vadă, nu cumva să ia din sală vreun ceva.

* Once Upon a Time in Hollywood. Film din seria "Greu de Povestit", care are ceva şi din "Inglourious Basterds", la modul că i se fâlfâie de adevărul istoric. Dacă vreţi să-l vedeţi nu vă stricăm surpriza, doar vă spunem că se termină cu bine, că Sharon Tate nu moare, că Brad Pitt îl bate pe Bruce Lee şi face tocană din adepţii lui Charles Manson, iar DiCaprio o pârleşte pe bruneta enervantă cu aruncătorul de flăcări. Dar, repetăm, nu vrem să vă stricăm surpriza.

* 1917. Cei din urmă vor fi cei dintâi: filmul are mari şanse, mai ales că a luat Globul de Aur plus alte premii. Nici aici nu vrem să vă stricăm surpriza, deci nu vă spunem cum se termină Primul Război Mondial. Un film care trebuie văzut de mai multe ori!

Comentarii